Vin temperaturi ridicate în iunie. Prognoza meteo ANM
Potrivit meteorologilor ANM, estimările meteorologice pentru următoarele patru săptămâni sunt realizate de ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Aceste estimări reflectă media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2004-2023. Fenomenele extreme de scurtă durată nu pot fi prognozate cu acest produs.
Temperatura medie a aerului se va situa în jurul celei specifice pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi normale pentru această perioadă în regiunile sud-estice, în timp ce în restul teritoriului regimul pluviometric va fi excedentar, în special în jumătatea de vest.
În săptămâna 27 mai – 3 iunie, temperatura medie a aerului va fi similară cu valorile multianuale în întreaga țară. Cantitățile de precipitații vor fi, în general, conforme cu cele specifice acestei perioade în majoritatea regiunilor.
În săptămâna 3-10 iunie, valorile termice medii vor fi ușor peste normele climatologice la nivel național. Regimul pluviometric va rămâne, în general, apropiat de cel normal pentru această perioadă în majoritatea regiunilor.
În săptămâna 10-17 iunie, temperaturile medii vor fi ușor peste valorile multianuale în regiunile sudice și estice și vor fi conforme cu normele climatologice în restul țării. Regimul pluviometric va fi ușor deficitar, mai ales în sudul și sud-estul țării, și apropiat de cel normal pentru această perioadă în celelalte regiuni.
Atenționări meteorologice pentru fenomene capricioase
ANM a emis atenționări meteorologice pentru fenomene care afectează diverse regiuni. Astfel, sudul Banatului, Transilvania și zona Carpaților Meridionali se confruntă cu vânturi puternice, cu intensificări la rafală între 55-65 km/h și temporar chiar peste 70-80 km/h.
În paralel, județul Caraș-Severin este vizat de un cod portocaliu, cu vânturi ce pot depăși 80-85 km/h, temporar atingând chiar și 90 km/h.
Variațiile termice și tendințele privind cantitățile de precipitații reflectă o perioadă de tranziție către sezonul estival și oferă informații importante pentru planificarea activităților în aer liber și pentru gestionarea adecvată a riscurilor asociate vremii extreme.