Începerea şcolii rămâne un subiect delicat. Ministrul Educaţiei spune că vrea ca elevii să meargă la cursuri cu prezenţă fizică, însă recunoaşte că totul depinde de evoluţia epidemiologică. Profesorul Alexandru Rafila spune care trebuie să fie singura opţiune pentru noul an şcolar.
Începutul noului an şcolar se apropie cu paşi repezi în România, iar copii au şanse foarte mari să participe la cursurile cu prezenţă fizică de această dată!
Rafila: În România, şcolile s-au închis primele şi s-au deschis ultimele. Exact pe dos!
Pentru acest lucru insistă şi profesorul Alexandru Rafila, deputat PSD şi reprezentant al ţării noastra la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. El spune că dacă anul şcolar nu ar începe cu elevii prezenţi fizic în sălile de clasă, asta ar însemna ceva “catastrofal pentru viitorul acestor copii”.
“Părinţii trebuie să-şi trimită copiii la şcoală. Eu cred că impactul asupra şcolii, o neîncepere faţă în faţă a şcolilor ar fi catastrofal pentru viitorul acestor copii, nu numai din punct de vedere al acumulării de cunoștințe, ci din punct de vedere al dezvoltării lor psihologice, din punct de vedere al integrării sociale, ar fi catastrofal.
Din păcate, lucrul ăsta nu s-a întâmplat, școlile s-au închis primele în România dacă vă aduceți aminte, cred că nu erau nicăieri închise, noi le-am închis, şi s-au deschis ultimele. Deci a fost exact pe dos”, a declarat Alexandru Rafila, marţi, pentru Digi24.
Mersul la şcoală nu reprezintă un pericol: Mulţi dintre copii au trecut prin boală, au anticorpi
Profesorul Rafila mai spune că mulţi dintre copii au trecut deja prin boală şi sunt protejaţi în acest moment, având anticorpii necesari împotriva SARS-CoV-2, astfel că mersul la şcoală nu ar reprezenta un pericol. În plus, marea majoritate a copiilor care fac COVID-19, fac forme foarte uşoare ale bolii.
“Mulţi dintre copii au trecut prin boală. Dacă am face un studiu de seroprevalenţă la copiii de vârstă şcolară, o să vedem că mulţi dintre ei au anticorpi, că au trecut prin boală, dar nu ştiu lucrul ăsta pentru că fie au venit în contact cu un adult bolnav acasă, în familie… gândiți-vă că noi avem deja un milion şi ceva de persoane care au trecut prin boală, în mod manifest.(…)
Deci e clar că şi copiii au fost expuşi la virus, au făcut, cum fac marea lor majoritate, forme foarte uşoare, inaparente, necaracteristice, eventual cu un sindrom digestiv, care au trecut neobservate, nediagnosticate, dar există sigur şi în rândul copiilor un anumit grad de imunitate, dincolo de cele câteva procente, din păcate doar câteva procente, care au fost vaccinaţi”, a mai declarat Alexandru Rafila.
Sursă foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei