Marea Britanie a votat joia trecută pentru a părăsi Uniunea Europeană, fapt care a condus la volatilitate pe piețele din întreaga lume, la demisia prim-ministrului britanic și la un apel la un referendum privind independența Scoţiei, scrie portalul de ştiri Business Insider Intelligence.
Cu toate că etapele specifice următoare nu au fost conturate, reacțiile la acest rezultat ar putea avea implicații majore în privinţa industriei de plăți.
Plățile transfrontaliere ar putea fi afectate de dolar puternic: Lira sterlina s-a scufundat în raport cu dolarul american de când Regatul Unit a luat decizia de a pleca din UE, iar moneda euro a scăzut, de asemenea. Pe măsură ce dolarul se întărește, mărfurile din SUA devin mai scumpe și, prin urmare, mai puțin atractive pentru cumpărătorii străini, ceea ce limitează comerțul exterior din țările din afara SUA. De asemenea, achizițiile efectuate în valute străine devin mai puțin valoroase atunci când se traduc în termeni de dolari americani. O scădere susținută în aceste monede ar putea suprima volumul international pentru companiile din SUA cu operațiunile transfrontaliere, cum ar fi rețelele de carduri și operatorii de transfer de bani MTO.
Dar companiile de transferuri de bani ar putea beneficia de fapt de volatilitatea monedei: companiile de transferuri ar câștiga parţial bani pe baza diferenței dintre cursul de schimb aplicat expeditorului și cursul de schimb aplicat la plată. Firmele respective calculează un schimb bazat pe rata de schimb zilnică pentru o anumită monedă, dar acestea adaugă, de asemenea, o majorare de 1% până la 3% pentru a obţine venituri. Valutele volatile ar putea permite jucătorilor de pe această piaţă să aplice marje suplimentare pentru a compensa volatilitatea și riscul, a declarat Samish Kumar, CEO al Transfast, pentru BI Intelligence.
Ratele de schimb ar putea fi modificate în Marea Britanie: Comisioanele interbancare sunt determinate de rețelele de carduri, dar acestea sunt limitate de UE, din care Marea Britanie face în prezent parte. Acest lucru înseamnă că taxa de UE se aplică în Marea Britanie, potrivit lui Richard Willis, partener la Alston & Bird’s Financial Services & Products Group. Cu toate acestea, în cazul în care Marea Britanie se desparte oficial de la UE, în viitor s-ar putea să obțină controlul asupra propriilor sale limite la comisioanele interbancare, ceea ce ar putea afecta veniturile diverșilor furnizori de plăți conectaţi la tranzacții.