De partea cealaltă se află „Lumea nouă“, continentul entuziasmului, al investițiilor și al planurilor de viitor. Între ele, mi și mii de ore de muncă, finanțiști asudând în fața monitoarelor, directori construind scenarii, consilii de administratie luptând și cucerind rând pe rând fiecare linie de buget. Este fascinantă această luptă mută care se duce în fiecare an în spatele ușilor închise ale oricărei corporații. Dar anul acesta este probabil cel mai important din următorul deceniu. Bugetul construit și aprobat acum va separa învingătorii de învinși pentru mulți ani de zile. Perioada următoare a României este similară cu lupta pentru cucerirea Vestului Sălbatic din America secolului IX.
Toți coloniștii sunt aici și sunt pregătiți să ia în primire noile teritorii. Dar criza a schimbat regulile jocului. Nu câștigă cel care se mișcă primul, ci cel care își alege momentul potrivit. Dacă e prea devreme, resursele riscă să fie cheltuite inutil într-o zbatere pentru supraviețuire din care nu iese nimic spectaculos. Dacă se așteaptă prea mult, teritoriul cucerit de concurenții mai curajoși într-un an va putea fi recâștigat doar cu bani mulți și în timp îndelungat. Soldații acestor bătălii posibile sunt cifrele așezate ordonat în coloanele și liniile scenariilor din bugetele lui 2011. Iar generalii sunt directorii generali care vor ordona sau nu începutul luptei încă din primele luni ale anului viitor.
Semnele sunt bune. Guvernul a mizat pe creștere economică în proiectul său de buget. Cheltuielile statului sunt în scădere, iar șocul măririi TVA a trecut deja, lăsând în urmă un nivel al inflației care mai mult ajută decât încurcă socotelile macroeconomice. Mai mult decât atât, decembrie aduce cu el și o revigorare a practicilor motivaționale tipice sfârșitului de an. Petreceri de Crăciun, cadouri pentru angajați sau parteneri, bonusuri, sunt tot atâtea cuvinte care au reapărut timid în conversațiile mediului business. Iar comercianții mizează și ei pe cresterea vanzarilor față de anul trecut bazându-se pe traficul în creștere din arenele de shopping.
Este imposibil pentru orice analist economic să dea vreun verdict clar pentru situția economică a României în anul 2011. Variabilele acestei ecuații sunt prea multe și interconectate ca să-i găsească cineva o rezolvare infailibilă. Un singur lucru îndrăznesc să susțin: anul care vine va aduce cu el în egală măsură marile câștiguri și marile ratări ale deceniului abia început. Iar în ceea ce privește planurile din bugetul meu, mizez pe creștere. La Evenimentul zilei și Capital declarăm închisă perioada de criză.
Claudiu Șerban este directorul general al Editurii Evenimentul și Capital
Cum vă petreceți sfârșitul recesiunii?
6 decembrie 2010, 08:12
Ultima modificare în 6 decembrie 2010, 10:12
Cum ți-ai construit bugetul? Asta este întrebarea la modă în ultimul timp în mediul de afaceri românesc. Pe plus sau pe minus? Între cele două semne matematice, în ciuda diferențelor mici care pot fi așteptate în cifră absolută se află un ocean. De o parte este continentul deznădejdii, cu perspectiva demotivantă a încă unui an de scădere.
Etichete: editorial
Publicat in categoriile: Editoriale
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Editoriale
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook