Potrivit WRAL, Uniunea Europeană, care găzduiește 447 de milioane de oameni, va încerca să facă față crizei prin mai multe moduri. Dar scenariile sunt destul de sumbre.
Utilitățile recurg de obicei la gazele stocate în caverne subterane pentru a face față cererii suplimentare bruște pentru încălzire sau electricitate.
Dar Europa a început anul 2021 cu doar 56% stocuri de gaze, comparativ cu 73% în 2020. Motivele au fost diferite: de la vremea extrem de rece de iarna trecută, la lipsa livrărilor rusești de pe piața spot și la cererea tot mai mare a Asiei pentru gaze naturale. Apoi, mai puțin vânt a însemnat mai puțină energie electrică regenerabilă, ceea ce a determinat, din nou, goana după gaze.
Șocul prețurilor lovește direct în facturile la utilități
Prețul de referință în Europa este de aproximativ 80 de euro pe megawat oră, de peste patru ori nivelul de 19 euro, de la începutul anului 2021. Acest șoc al prețurilor lovește direct în facturile la utilități, alarmând consumatorii și politicienii. Aceste preţuri sunt infinit mai mari decât cele înregistrate la începutul anului 2021. Gazul natural european îşi continuă ascensiunea inexorabilă, susţin analiştii de la Deutsche Bank.
Gazul natural lichefiat va juca un rol important în soluția energetică a Europei
Analiștii de la Rystad Energy au folosit luna trecută datele de urmărire a navelor pentru a analiza 11 petroliere care transportă gaz natural lichefiat( GNL) în Asia, și care s-au răzgândit în mijlocul oceanului pentru a profita de avantajele pieței din Europa. Cu prețuri atât de ridicate, comercianții au fost tentați să redirecționeze mărfurile către Europa, chiar dacă au fost nevoiți să ofere 100% din preț ca și compensație, au declarat analiștii de la firma de date Energy Intelligence.
„Nu aș spune că GNL va fi suficient, dar va juca un rol foarte important” în soluția energetică a Europei, a spus Xi Nan, șeful piețelor de gaze naturale lichefiate la Rystad Energy, avertizând însă că totul depinde „de modul în care Europa este dispusă să plătească.”
Între timp, gigantul rus Gazprom, deținut de stat, a vândut mai puțin gaz pe termen scurt prin conductele care traversează Polonia și Ucraina și nu a mai umplut atât de mult stocurile europene, deși pare să își îndeplinească unele contracte pe termen lung. Analiştii cred că Rusia vrea să preseze Europa să aprobe mai repede conducta Nord Stream 2, care ocoleşte Polonia şi Ucraina.
Salvarea este o iarnă blândă
Vremea în Europa și Asia a fost până acum relativ blândă, mai mult gaz lichefiat este pe drum, iar prețurile ridicate au forțat industriile să reducă producția. „Înseamnă că putem să trecem peste iarna aceasta, cu fluxurile rusești așa scăzute cum sunt”, a spus James Huckstepp, manager pentru analiza gazelor pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa la S&P Global Platts.
„Nu aș spune că am trecut de criză, deoarece există încă riscul de temperaturi scăzute și avem foarte puține stocuri”.
„Dacă vom avea însă o iarnă foarte geroasă, vom trece la un scenariu mai extrem și am putea să fim forțați să întrerupem gazul, mai întâi în industrie. Dar în cele din urmă, consumatorii vor fi în pericol”, a spus Huckstepp.
Soluții pe termen scurt
Guvernele europene oferă consumatorilor subvenții în numerar pentru a atenua șocul produs de facturile uriașe. Suedia a anunțat recent alocarea a 6 miliarde de coroane (661 de milioane de dolari) pentru a ajuta gospodăriile cele mai afectate de prețurile uriașe la electricitate.