De la lansarea ChatGPT, programul de inteligență artificială care răspunde la întrebări ca și cum ar fi un om, domeniul IA a devenit centrul concurenței pentru tehnologia de ultimă oră. Cel mai vizibil domeniu în care se poartă această bătălie este sectorul de afaceri. Gigantul tehnologic Microsoft, care a anunțat recent că își extinde parteneriatul cu OpenAI, cu o investiție de 10 miliarde de dolari, a integrat rapid un instrument OpenAI și mai puternic în motorul său de căutare Bing, o mișcare menită să provoace gigantul dominant de căutare pe internet, Google, arată o analiză Worldpoliticsreview.
Comerțul este doar un domeniu în care IA a ajuns în centrul atenției. Impactul său asupra rivalităților geopolitice, în special în sfera politică și militară, are potențialul de a fi la fel de semnificativ ca și impactul asupra afacerilor.
Un peisaj geopolitic nou și poate mai puțin stabil
Deși se concentrează pe probleme militare și strategice, importanța din ce în ce mai mare a inteligenței artificiale coincide cu accentuarea tensiunilor dintre Statele Unite și China, dar și cu tendința globală împotriva globalizării, cu riscul de a crea un peisaj geopolitic nou și poate mai puțin stabil. Pentru prima dată în istorie, inteligența artificială ar putea permite unor structuri de putere centralizate să dea sens cantității masive de date pe care le colectează, oferindu-le informații la care nimeni altcineva nu are acces.
După cum se știe, IA prosperă acolo unde există cantități mari de date. Țările cu populații mari, bine organizate și seturi de date vor fi mai bine echipate pentru a dezvolta și implementa IA, decât cele fără aceste avantaje. Asta ar putea duce la o concentrare suplimentară a puterii în statele super centralizate.
Se întâmplă deja în China, unde guvernul folosește IA pentru a-și urmări cetățenii
Acest lucru se întâmplă în China, unde guvernul folosește IA pentru a-și urmări cetățenii, a controla informațiile și a modela opinia publică. Se poate vedea și în Rusia, unde recunoașterea facială este utilizată acum la metroul din Moscova, în scopuri similare. Lipsa unei culturi puternice a respectării vieții private, în țările autoritare, permite crearea rapidă și îmbogățirea continuă cu seturi de date masive, care apoi sunt folosite pentru a antrena mai multe sisteme IA fără nicio reacție. În viitor, IA le-ar putea oferi acestor țări și mai mult control și influență, atât pe plan intern, cât și internațional.
IA va schimba și natura războiului
Din păcate, IA va schimba și natura războiului. În viitor, bătăliile ar putea să se ducă cu sisteme de arme autonome, controlate de IA. Războiul ar deveni și mai mortal și mai distructiv și ar putea duce la o nouă cursă a înarmărilor între super-puteri. Aceste dinamici se desfășoară deja în lume. Țările se luptă pentru a câștiga cursa globală pentru inteligență artificială, China și Statele Unite fiind în pole position, în timp ce Rusia investește masiv în aplicații militare ale tehnologiei.
Va schimba echilibrul de putere dintre state, va răsturna modelele economice
Creșterea IA va avea implicații greu de imaginat pentru sistemul geopolitic global. Va schimba echilibrul de putere dintre state, va
răsturna modelele economice tradiționale și va transforma natura războiului. Pe măsură ce intrăm în această nouă eră, ar trebui să ne gândim bine cum să gestionăm și să reglementăm IA, pentru a ne asigura că impactul său este benefic pentru toți, subliniază Worldpoliticsreview.