5G este unul dintre principalele subiecte de discuție pe agenda Mobile World Congress (MWC) din acest an, o ocazie perfectă ca giganții telecomunicațiilor din întreaga lume să-și etaleze capacitățile și vitezele de rețea cu afișaje flash și cu adevărate armate de angajați ai rețelelor, informează Euronews.
O nouă lume de interconectare digitală, cum nu am mai văzut până acum
6G, șasea generație a rețelei mobile a fost, de asemenea, pe ordinea de zi a MWC, deși planează încă un aer de mister asupra acestei tehnologii.
Nimeni dintre cei prezenți la MWC nu pare să știe exact cum va funcționa sau ce va face. Cu toate astea, ni se promite o nouă lume de interconectare digitală, așa cum nu am mai văzut până acum.
Ce este 6G și de ce MWC vorbește deja despre ea?
6G este următoarea generație de comunicații mobile. Dacă promisiunile sunt reale, această tehnologie va face ca 5G să se simtă cu mult depășită. Deși nu se știe încă când și cum se va atinge, experții se așteaptă să ajungă la noi în jurul anului 2030.
Potrivit lui Nicolas Kourtellis, cercetător principal și co-director la Telefónica Research, 6G va crește capacitatea rețelei de aproximativ 500 de ori. Potrivit lui Kourtellis, 6G va oferi o creștere uriașă a datelor care pot fi transferate și a vitezelor cu care au loc – toate cu „latență practic zero”.
Yue Wang, șeful cercetării 6G la Samsung Research UK, a explicat: „Capacitatea GPU mobil nu ține pasul cu noile cerințe de servicii” și vor exista aproximativ 500 de miliarde de mașini conectate până în 2030 – adică de 59 de ori populația globală”.
Asistăm la o creștere anuală a traficului mobil și pe internet de 55%, pe măsură ce lumea devine din ce în ce mai conectată la vehiculele autonome, a subliniat ea. Nu doar că tehnologia 5G va avea dificultăți să se răspândească la această scară, dar ar fi și nesustenabilă din punct de vedere ecologic, consideră Yue Wang.
6G va aduce probleme semnificative de securitate
Crearea unei lumi din ce în ce mai interconectate aduce cu sine noi riscuri de securitate. Alex Choi, șeful T-Labs la Deutsche Telekom, a declarat pentru Euronews că este prea devreme pentru a vorbi despre cazurile exacte de utilizare a 6G, dar e clar că „ar trebui să permită o adevărată incluziune digitală și să fie optimizată pentru eficiență energetică și niveluri de confidențialitate, fiabilitate și securitate”.
T-Labs analizează în prezent convergența rețelei terestre și prin satelit, precum și eficiența energetică. Pentru Choi, securitatea trebuie să fie primordială, pentru că „6G va aduce probleme de securitate și mai semnificative”.
În era 6G, a precizat el, „totul va fi conectat” – întreaga noastră viață de zi cu zi și afacerile din întreaga lume se vor baza pe servicii de conectivitate. Un atac asupra acestor sisteme ar provoca ravagii, așa că „trebuie să fim cu adevărat 100%, sau 1.000% siguri în ceea ce privește securitatea”, a spus el.
Odată cu îmbunătățirile recente ale IA și ale algoritmilor de învățare automată, anticiparea acestor tipuri de amenințări devine din ce în ce mai importantă, a adăugat Choi. Chiar dacă multe lucruri nu sunt clare acum despre o lume conectată 6G, este clar că lumea din 2030 va arăta foarte diferit față de 2023.