Schimbarea economică a Chinei și impactul global
Săptămâna trecută, Ning Leng, profesor asistent la Școala de politici publice McCourt a Universității Georgetown, a discutat despre „Implicațiile globale ale expansiunii economice a Chinei” în cadrul unei conferințe de presă externă a Departamentului de Stat al SUA.
Ea a discutat despre modul în care dificultățile economice ale Chinei ar putea afecta strategiile sale comerciale și de investiții la nivel mondial, inclusiv o posibilă realiniere a parteneriatelor sale economice cu Asia de Sud-Est și America Latină. În ceea ce privește declinul economic al Chinei, ea a declarat:
China pierde ritmul cu paradigma sa actuală de creștere economică. Economia Chinei încetinește în acest an. Producția industrială, consumul și investițiile au scăzut mai mult decât se prevăzuse.
Leng a enumerat diverse efecte globale ale creșterii economice a Chinei. În primul rând, se așteaptă ca Republica Populară Chineză să vândă excesul de materiale de construcție țărilor care dezvoltă infrastructura, în special țărilor din sudul lumii. De asemenea, China se va baza probabil pe țările bogate în resurse pentru a găsi litiu și nichel pentru producție. Necesitatea Chinei de a importa proteine și alimente din cauza diminuării terenurilor arabile va stimula comerțul cu America de Sud. Este probabil ca investițiile străine directe ale Chinei să crească, vizând țările cu venituri medii, cu piețe de consum în creștere și instituții stabile.
Expansiunea economică din China are repercusiuni geopolitice uriașe
Expansiunea economică din China are repercusiuni geopolitice uriașe, a declarat Leng.
Companiile chineze, în special în domeniul vehiculelor electrice, al electronicii și al energiei regenerabile, ar putea investi în străinătate, concurând cu națiunile occidentale.
„China va căuta piețe stabile cu o clasă de mijloc robustă pentru a-și vinde produsele și a-și consolida poziția globală”, a spus Leng.
Pe măsură ce firmele reevaluează riscurile legate de economia în schimbare a Chinei, cheltuielile de consum mai slabe și dependența semnificativă de export pot provoca ajustări ale lanțului de aprovizionare, în special în Asia de Sud-Est. Profesorul asistent a remarcat, de asemenea, că sectorul imobiliar din China, care a contribuit cu 25% la PIB, ar putea stagna, ceea ce ar duce la exporturi de supracapacitate către America Latină și Asia de Sud-Est. China trebuie, de asemenea, să prioritizeze achizițiile de litiu și nichel pentru a-și păstra industria prelucrătoare.
Leng a declarat: „Modul în care China percepe lumea se schimbă datorită evoluției propriei sale economii”.
În opinia sa:
Cred că China va acorda prioritate Asiei de Sud-Est în lumea în curs de dezvoltare și Americii Latine ca a doua cea mai importantă regiune a sa.
Ea a concluzionat că aceste evenimente sugerează că întreprinderile chineze vor stimula investițiile străine directe, în special în vehiculele electrice, electronice și produse de larg consum, pentru a cuceri piețele mondiale.