Cum va transforma tehnologia Blockchain-ul finanțele tradiționale

Mulți se așteaptă ca tehnologia blockchain să înlocuiască cu totul industria finanțelor tradiționale. Alții susțin că tehnologia blockchain va servi, pur și simplu, ca infrastructură suplimentară pentru sistemele existente ale finanțelor tradiționale. Viitorul va arăta cine are dreptate.

Finanțarea tradițională a crescut, devenind o industrie de trilioane de dolari, acționând mai ales ca un intermediar ineficient conform standardelor actuale. Apariția tehnologiei blockchain prezintă o alternativă la finanțarea tradițională, care poate crea un ecosistem financiar mai echitabil, potrivit Entrepreneur.com

De la apariția comerțului organizat, sistemele financiare centralizate au dominat piața, funcționând, în general, ca o cutie neagră în ochii clienților lor. Pe lângă lipsa de transparență, afacerile s-au construit într-un stil monopolist, creând, pe parcurs, adevărate imperii.

Blockchain-ul poate înlocui sistemele financiare actuale

Cu internetul de noua generație, cunoscut ca Web3, concepte precum blockchain, criptomonedă și descentralizare vor face progrese rapide în economia de masă.  Această schimbare de paradigmă marchează apariția unei noi arene a comerțului, care poate restructura fundamental sistemul financiar global așa cum este astăzi, făcându-l un loc mai transparent, mai incluziv și mai sigur pentru tranzacții.  Iată cele cinci exemple ale modului în care blockchain-ul poate îmbunătăți și înlocui sistemele financiare de care societatea a devenit tot mai dependentă.

1. Finanțarea comerțului

Finanțarea comerțului este o parte fundamentală a sistemului financiar global. Ca majoritatea industriilor, finanțarea comerțului suferă de blocaje logistice care decurg din sistemele învechite. Natura versatilă a blockchain poate fi un suport excepțional pentru tranzacțiile comerciale internaționale, care altfel ar fi mult prea costisitoare. Prin stocarea și securizarea acestor procese în lanț (pe blockchain), companiile pot dovedi digital detaliile tranzacției, cum ar fi țara de origine și informațiile despre produs, într-un mod fiabil și eficient din punctul de vedere al costurilor. În plus, acest lucru ar putea atenua cele mai mari riscuri existente acum pentru părțile comerciale, inclusiv discrepanțe de tot felul și supravegherea fluxului de mărfuri.

2. Identitate descentralizată

Pentru a integra clienții, instituțiile finanțelor tradiționale trebuie să verifice identitatea printr-un proces numit „Cunoaște-ți clientul” sau „KYC”. Băncile stochează informații despre clienți pe sisteme centralizate, făcând acele date vulnerabile la atacuri cibernetice. În schimb, clienții ar putea să își încarce informațiile ”KYC ”într-un blockchain o singură dată și să acorde permisiunea pentru acces instituțional. În plus, instituțiile financiare nu ar mai fi responsabile pentru securitatea datelor clienților, ceea ce ar reduce costurile și răspunderea.

3. Infrastructura

Transferul de bani pe tot globul este, astăzi, un coșmar logistic. Un simplu transfer bancar dintr-o țară în alta trebuie să treacă printr-un lanț infinit de intermediari. Fiecare intermediar își adaugă costurile, mărind timpul de procesare și aducând un alt risc de securitate. În schimb, instituțiile ar putea folosi tehnologia blockchain pentru a servi ca registru descentralizat, pentru a ține evidența, în siguranță, a tuturor tranzacțiilor.

4. Contabilitate modernizată

Instituții precum Mastercard, JP Morgan și Blackrock gestionează zilnic cantități masive de date financiare sensibile, care trebuie să fie transferate, revizuite și auditate. În schimb, instituțiile ar putea menține aceste date într-un blockchain privat, care ar îmbunătăți fundamental procesele interne, permițând fluxul de informații într-un mod cronologic și transparent.

5. Finanțe personale

Băncile oferă în prezent o dobândă neglijabilă la conturile de economii ale clienților. Între timp, băncile au interesul să țină cât mai mult de banii clienților, păstrându-și partea leului din profiturile obținute. Pe de altă parte,  sistemul blockchain se bazează pe crearea unei piețe orientate spre utilizator. Atunci când utilizatorii își plasează economiile în aplicații blockchain, cum ar fi Aave sau Compound, dobânzile pot fi mult mai mari. Cel mai probabil, oamenii vor transfera multe din economiile lor în cripto pe termen lung, reducându-și economiile pe care le au la bănci și conducând, în cele din urmă, la o scădere a veniturilor TradFi.