Cotidianul citează Institutul Național de Statistică cu privire la numărul oficial de români care lucrează în străinătate, mai precis aproape 1 milion. Însă, Daily Mail afirmă că alte surse estimează că 3 milioane de români se află în alte state, la muncă. Nu sunt statistici oficiale care să arate numărul real al conaționalilor care lucrează în Marea Britanie, dar angajatorii englezi au pus la bătaie într-o singură lună (ianurie 2012) 2.400 de locuri de muncă pe siteuri românești, job-urile vacante fiind pentru asistenți medicali, ingineri și alții. Rata șomajului în Marea Britanie a ajuns la 8,4%, însă multe companii caută angajați din țări sărace care să lucreze pe salarii minime, angajați din țări precum România – cea de-a doua cea mai săracă nație din UE, după cum scrie cotidianul citat.

Afacerea Big Issue

Deși România a intrat în Uniunea Europeană în 2007, românii încă au nevoie de permis de muncă în Marea Britanie, scrie Daily Mail, menționând că ai noștri cer ajutoare de stat generoase regatului. Dau exemplul unei femei, Firuța Vasile, mamă a 4 copii care vinde revista ”Big Issue” în Bristol și care a primit dreptul legal de a cere beneficii pentru o locuință, deși deja primise o multitudine de alte ajutoare.
În urma unei investigații, s-a constatat că o mare parte dintre românii care lucrează în Marea Britanie ca vânzători ai Big Issue au pretins, de asemenea, multe beneficii. Aproape unul din 3 vânzători ai revistei (700 din cei 2.300) au cetățenie română. Pe baza beneficiilor primite de la statul britanic, românii pot duce o viață prosperă în Anglia.
Plecarea forței de muncă din România este pusă sub semnul îngrijorări, dat fiind faptul că România este o țară unde doar 5 milioane de locuitori plătesc taxe, iar restul sunt pensionari, copii, asistați social sau oameni care lucrează ileagal, conchide Daily Mail.