Primele trei cele mai relevante criterii de performanta dupa care romanii judeca valoarea oamenilor de afaceri sunt de natura morala, conform sondajului de opinie care sta la baza proiectului “Zece pentru Romania”.
Moralitatea oamenilor de afaceri este mai importanta decat profitul, puterea afacerilor pe care le-au construit, modul de organizare al acestora sau creativitatea – aceasta este cea mai importanta concluzie a studiului “Zece pentru Romania”, initiat de Realitatea TV, in parteneriat cu revista Capital si Evenimentul Zilei. Sondajul de opinie, care a fost derulat la nivel national de catre patru mari institute de sondare a opiniei publice (INSOMAR, IMAS, TNS-CSOP si CURS, pe un esantion de 4.304 subiecti), releva faptul ca romanii evalueaza oamenii de afaceri dupa criterii similare celor aplicate politicienilor, parlamentarilor sau ministrilor.
A fi cinstit este cel mai important criteriu dupa care romanii apreciaza oamenii de afaceri (42%), urmat de grija fata de salariati (36%) si fata de comunitate prin plata taxelor si impozitelor (32%). Profitul este abia pe locul 8, cu 14%, chiar daca, probabil, din perspectiva oamenilor de afaceri, profitul este cea mai importanta masura a succesului.
Criteriul cinstei este apreciat insa in mod diferit de la o regiune la alta sau de la o clasa sociala la alta. Astfel, cinstea si corectitudinea unui om de afaceri cunosc cele mai inalte cote de apreciere la bucuresteni (49%), in timp ce restul muntenilor pun mai putin pret pe acest criteriu de performanta (39%).
Romanii cu statut social inalt (clasele A, B ESOMAR) apreciaza corectitudinea unui om de afaceri mai mult decat cei cu statut social scazut (clasele D, E ESOMAR) – 45% in clasele sociale superioare, fata de 40% in clasele sociale inferioare.
Cel de-al doilea criteriu de performanta – “are grija ca salariatii sa castige bine” – are cel mai scazut grad de apreciere in Bucuresti (26%) si cel mai inalt grad de apreciere in Oltenia (43%). Aceste rezultate confirma, practic, “harta castigurilor salariale”, unde Bucurestiul ocupa de departe un loc de top, inregistrand in acelasi timp si cea mai mica rata a somajului. Nefiind o problema care sa ii preocupe acut, castigul salarial este mai putin apreciat de bucuresteni decat de romanii din alte zone ale tarii.
In fine, cel de-al treilea criteriu dupa care romanii apreciaza valoarea oamenilor de afaceri este sa isi plateasca taxele si impozitele. Acest criteriu este insa perceput in mod diferit in functie de statutul social: pentru romanii educati si cu un statut social superior, taxele si impozitele platite de un om de afaceri sunt mai importante decat pentru cei din clasele sociale inferioare – 34% fata de 30%.
Studiul mai releva un aspect deosebit de important: pentru cei cu studii superioare, este mai important ca un om de afaceri sa-si plateasca taxele si impozitele (34%) decat sa aiba grija ca salariatii sai sa castige bine (30%). O explicatie a acestui rezultat poate fi aceea ca romanii cu educatie superioara par mai responsabili si mai constienti ca taxele platite in comunitate sustin proiecte pentru mai multi oameni si dovedesc stiintific ca acestia au un simt civic mai ridicat decat alte clase sociale si pretind acelasi lucru de la oamenii de afaceri.
O alta concluzie interesanta pe care o arata studiul este faptul ca donatiile nu reprezinta un criteriu relevant de apreciere a unui om de afaceri decat pentru 19% dintre cei chestionati. In mod surprinzator, romanii inca mai cred ca statul poate administra mai bine fondurile provenite din taxele si impozitele platite de oamenii de afaceri decat daca acestia ar gestiona ei insisi directionarea fondurilor pentru comunitate. O explicatie poate fi faptul ca pentru multi romani un om de afaceri care face o donatie pare ca incearca sa acumuleze un capital de imagine nemeritat.
Criteriile de performanta pentru omul de afaceri
1. Joaca cinstit, foloseste mijloace corecte pentru a obtine contracte/lucrari 42%
2. Are grija ca salariatii sai sa castige bine 36%
3. Isi plateste taxele si impozitele 32%
4. Asigura conditii de munca decente angajatilor 29%
5. Creeaza locuri de munca in Romania 28%
6. Este descurcaret 27%
7. Ii ajuta pe cei in nevoie/face donatii 19%
8. Face profit mare 14%
9. Munceste mult pentru afacerea sa 14%
10. si-a dezvoltat afacerea prin forte proprii 13%
11. A construit una sau mai multe companii puternice 11%
12. Este un om organizat 11%
13. Este creativ 8%
14. A obtinut premii nationale sau internationale 1%
15. S/NR 3%
Surprize, surprize In lista nominalizatilor
Gigi Becali, Catalin Botezatu, Viorel Catarama, Irinel Columbeanu, George Copos, fratii Micula, Adrian Nastase, Ilie Nastase, Ioan Nicolae, Dinu Patriciu, Calin Popescu Tariceanu, Adrian Porumboiu, Monica Tatoiu, Cristian tantareanu, Ion tiriac, Adriean Videanu, Dan Voiculescu.