Într-o postare recenta pe blogul sau Gates a respins ideea ca sursele regenerabile de energie, cum ar fi panourile solare și turbinele eoliene, dețin cheia pentru salvarea planetei noastre de la dezastre. „Pentru a opri planeta de a deveni substanțial mai calda”, a scris el, „avem nevoie de progrese în modul în care facem anumite lucruri, producem alimente și mutam oamenii și bunurile – nu doar cum furnizam energia necesara caselor și mașinilor”.
Pentru a face față problemei, spune Gates, lumea trebuie sa se concentreze asupra a cinci „mari provocari” de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera care genereaza temperaturile globale în creștere. Conform Business Insider, aceste provocari au fost identificate, de asemenea, de catre Agenția pentru Protecția Mediului drept principalele surse ale emisiilor globale.
Electricitatea este cea mai mare sursa de emisii de gaze cu efect de sera din lume, producând aproximativ un sfert din total. Însa 75% dintre emisiile de gaze cu efect de sera provin din alte surse. Având în vedere ca emisiile globale de carbon au crescut cu aproximativ 90% din 1970 deși sunt utilizate tot mai mult pentru producerea energiei panouri solare sau turbine eoliene, lumea nu își poate pune încrederea în sursele regenerabile.
Agricultura este responsabila pentru aproximativ 24% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera. Bovinele sunt principalul „criminal” din aceasta categorie sunt bovinele. Ele produc mai multe emisii de dioxid de carbon decât majoritatea țărilor, cu excepția Chinei și a Statelor Unite. Dar alte moduri de a face agricultura sunt periculoase, de asemenea. Utilizarea îngrașământului cu azot, de exemplu, elibereaza oxidul de azot, un gaz cu efect de sera de 300 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon. Recent, Bill Gates alaturi dei o grupare de miliardari din întreaga lume au investit milioane de dolari într-o bacterie modificata genetic care ar putea atenua aceasta problema.
Industria prelucratoare vine puternic din urma în privința emisiilor producând aproximativ 21% din totalul global. Atunci când combustibilii fosili sunt arși pentru a crea lucruri precum oțelul sau cimentul, ei elibereaza niveluri daunatoare de dioxid de carbon în atmosfera. Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, ca materialele plastice elibereaza gaze cu efect de sera pe masura ce se descompun. „Uita-te la plasticul, oțelul și cimentul din jurul tau. Toate au contribuit la schimbarile climatice”, explica Bill Gates.
Transportul, a patra provocare, contribuie cu înca 14% la emisiile globale. În timp ce o atenție deosebita a fost acordata autoturismelor, arderea combustibililor fosili pentru alte forme de transport, cum ar fi avioanele, camioanele și navele, are efecte mult mai daunatoare. Numai industria maritima produce aproximativ același nivel al gazelor cu efect de sera ca Germania sau Marea Britanie. Și se așteapta sa reprezinte 17% din totalul emisiilor pâna în 2050.
Clădirile elibereaza acum doar 6% din emisiile globale, însa acest numar este prevazut sa creasca pe masura ce tot mai mulți oameni se muta în orașe. În cladiri, obiectei obișnuite cum ar fi caloriferele și corpurile de iluminat consuma cantitați semnificative de energie, în timp ce aparate precum frigiderele și aerul condiționat elibereaza o forma puternica de gaze cu efect de sera cunoscuta sub numele de HFC.
Privite separat, toate aceste provocari nu pot duce la scaderea temperaturii globale, însa o abordare generala, cu programe clare la nivel mondial ar putea stopa creșterea nivelului gazelor cu efect de sera.