Cum vei obține pensie dacă ai lucrat în străinătate? Unde poți depune cerere

Toți românii care au lucrat în străinătate trebuie să știe aceste informații! Este vorba despre modul în care poți obține pensie pentru perioadele în care ai muncit în afară.

Dacă dorești să primești pensie de la statele în care ai lucrat, poți beneficia de acest drept. Desigur, regulile de pensionare diferă de la stat la stat. Pentru a te pensiona, ar trebui să te informezi despre legislația statului respectiv.

Care sunt condiţiile

Pentru a beneficia de pensie este necesar să fi lucrat în condiții legale, să fi avut contract de muncă și să ai contribuțiile plătite de către angajator.

Potrivit Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, pentru a primi pensie în alta stat, fiecare persoană trebuie să fi lucrat acolo cel puțin un an. Acest lucru diferă de la stat la stat.

În România se va aplica principiul cumulării perioadelor de cotizare. Astfel, ți se vor lua în calcul toate perioadele lucrate în alte țări, ca și cum ai fi lucrat în țară.

Așadar, dacă ai lucrat în Italia 10 ani și în România doar șapte, poți cere pensie chiar dacă ai lucrat mai puțin aici. Stagiul minim de cotizare în România este de 15 ani.

Unde se depun documentele

Cererea de pensionare se depune la casa de pensii din țara în care locuim sau din ultima țară în care am lucrat, stabilește regulamentul european, scrie avocatnet.ro.

În România, aceasta se depune la casa teritorială de pensii de care aparținem cu domiciliul, însoțită de documentele doveditoare.

Trebuie să ținețo cont că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbaţi şi de 63 de ani pentru femei