Cum vopsești ouăle cu foi de ceapă? Rețeta călugărilor

Paște

SURSA FOTO: Inquam Photos / Cornel Putan

Ouăle de Paște pot fi vopsite printr-o metodă simplă, fără E-uri, cunoscută din vremuri străvechi. Este vorba despre vopsitul ouălor doar cu foi de ceapă. Doi călugări de la o mănăstire au prezentat rețeta pe YouTube.

De ce se vopsesc ouăle în Joia Mare?

Vopsitul ouălor se face acum cu vopsea de la supermarket, însă există o variantă lipsită de E-uri și de chimicale. Varianta este una veche și foarte populară. Este vorba despre vopsitul ouălor cu foi de ceapă.

Procesul nu este unul greu, dar este minuțios. Acesta a fost prezentat pe YouTube de către călugării de la o mănăstire. De asemenea, ei au mai oferit și detalii cu privire la istoria și semnificația acestui obicei.

Călugărul Daniel spune că ouăle se vopsesc, de obicei, în Joia Mare. Totuși, ele se pot vopsi și în Vinerea Mare sau Sâmbăta Mare

Același călugăr mai precizează că în Joia Mare oamenii trebuie să termine cu treburile casnice.

„Întotdeauna când ne apucăm să vopsim ouăle, intrăm în atmosfera sfintelor sărbători. Cum și de Crăciun toți creștinii se pregătesc cu mâncăruri, se simte o energie a acestor sărbători, așa și de Paște începem prima dată cu ouăle. De ce este acest obicei de a înroși ouăle în Joia Mare, bineînțeles că se pot face și în Vinerea Mare și Sâmbăta Mare, dar atunci creștinii trebuie să fie neapărat la biserică. Noi trebuie să ne îngrijim de aceste sărbători cu curățenie, mâncare, dar și de curățenia sufletului. Omul trebuie în Joia Mare să înceapă cu ouăle și să mai termine cu aceste treburi casnice.”, a dezvăluit călugărul Daniel.

Ouă de Paște

În Joia Mare sărbătorim Viceria

Călugărul a continuat să împărtășească credincioșilor povestea din spatele ouălor roșii. El a explicat chinurile prin care a trecut Hristos înainte de învierea Sa.

Călugărul Daniel a explicat că în Joia Mare sărbătorim Vecernia, marcând astfel o sărbătoare înaintea Vinerii Mari.

El a povestit cum, în timpul răstignirii lui Hristos, Maica Domnului și mironosițele au vrut să stea aproape de El, dar ostașii nu le permiteau accesul.

Pentru a rezolva această situație, mironosițele au decis să aducă un coș cu ouă, pe care l-au oferit ostașilor pentru a le permite să se apropie de cruce.

După plecarea tuturor, coșul a fost lăsat la baza crucii. Se spune că sângele lui Hristos care s-a scurs pe cruce a înroșit ouăle, făcându-le să devină roșii peste noapte.

Acesta este motivul pentru care creștinii au acest obicei de a vopsi ouăle în Vinerea Mare și de a le duce la biserică.

„Are însă și o semnificație, pentru că noi în Joia Mare sărbătorim Vecernia, deci este o sărbătorire înaintea Vinerii Mari. Când Hristos a fost răstignit pe cruce, Maica Domnului cu mironosițele s-au dus la crucea Domnului ca să stea aproape de el, care era răstignit. Erau ostași în jurul său, care nu permiteau să se apropie nimeni și atunci mironosițele s-au întrebat cum să stea la picioarele Domnului.

Atunci au hotărât să ia un coș cu ouă ca să-l dea ostașilor, pentru a le permite să stea la picioarele Domnului, așa li s-a permis să stea aproape de cruce. După ce cu toții au plecat, coșul a fost lăsat la baza sfintei cruci și se spune că sângele care s-a prelins pe cruce a înroșit ouăle, iar dimineața le-au găsit roșii, de aceea creștinii au acest obicei. În Vinerea Mare, au ouăle pregătite, cu care merg la biserică.”, a spus călugărul Daniel.

SURSA FOTO: Pexels

Cum se vopsesc ouăle cu foi de ceapă?

Călugării au explicat cum putem să vopsim ouăle de Paști folosind doar frunze de ceapă. Acestă alternativă este naturală și ecologică. Tehnica poate fi folosită în locul vopselelor comerciale pline de substanțe chimice.

Călugărul a sugerat să folosim coji de ceapă galbenă și roșie, amestecându-le pentru a obține un rezultat mai interesant.

El a explicat că procedeul implică fierberea cojilor în apă timp de aproximativ jumătate de oră, adăugând și oțet în timpul procesului pentru a fixa culoarea pe ouă.

Este important să separăm zeama de coji pentru a evita lipirea ouălor în timpul vopsirii. Apoi, ouăle sunt adăugate în zeama fierbinte și lăsate să fiarbă timp de aproximativ 5 minute.

„Folosiți coji și de la ceapă galbenă, și de la ceapă roșie. eu am făcut un amestec, după ce punem cojile în apă, le punem pe foc și le fierbem jumătate de oră. La un moment dat trebuie să puneți și oțet, pentru că el va ajuta să se fixeze culoarea pe ouă, e foarte important.

Trebuie să separăm apoi zeama de foi, să nu puneți ouăle în foi, pentru că ele se vor lipi și nu o să vă iasă o culoare uniformă. Acum punem ouăle la fiert. Le lăsăm 5 minute.”, a spus călugărul.