Arhitecții încep tot mai mult să se concentreze pe realizarea unor orașe care să facă față cerințelor societății de astăzi: să fie "verzi", să facă față aglomerației și să aibă și un design cât mai modern.
Multe dintre noile orașele noi aflate în construcție folosesc energie solară sau energie eoliană. Unele dintre ele vor avea zero emisii de CO2, mai ales datorită unui sistem de transporturi foarte bine pus la punct.
Taichung, Taiwan: Aceste "observatoare plutitoare" vor fi alimentate cu energie solară și eoliană,vor avea sisteme de reciclare a apei de ploaie, iar din 2011 vor avea restaurante, muzee și restaurante.
Un alt proiect impresionant este cel realizat în Oceanul Pacific, care va avea o capacitate pentru locuințe de 50.000 de persoane pe fiecare "celulă". Acestea vor fi alimentate numai cu energie solară și eoliană.
Cea mai mare clădire din Europa va fi constuită la Londra și va avea formă triunghiulară. Restaurantele, hotelurile și birourile vor fi însoțite de un spațiu de observare în aer liber.
De asemenea, în Abu Dhabi se va construi până în 2020 orașul Masdar, care va avea 0 emisii de CO2.
Tot aici pot fi enumerate două proiecte urbane de mare anvergură: este vorba despre stadionul rusesc care va fi gata până în 2014 și cel din Qatar care va fi contruit până în 2022.
Chinezii vor construi la Dezhou un oraș care va avea până și iluminatul public alimentat de energie solară.
Și cum japonezii nu puteau să se lase mai prejos, aceștia vor construi la Tokyo un mega-oraș în formă de piramidă, a cărui capacitate este de 750.000 de locuitori, care se vor deplasa în interiorul acestei piramide cu ajutorul unor mijloace de transport individuale. Proiectul va fi alimentat cu energie produsă de alge.