Potrivit AFP, premierul chinez s-a arătat încrezător în capacitatea statelor europene de a-şi reface economiile. De altfel, China, cea de-a doua economie a lumii, şi care va depăşi SUA în următorii 20 de ani, conform prognozelor, au investit masiv în ultimele 12 luni în statele din Europa, sub diverse forme: obligaţiuni, investiţii, împrumuturi.

Printre statele care au beneficiat de ajutorul Chinei se numără: Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda și Italia. În vara acestui an, Wen Jiabao a făcut un adevărat periplu prin Europa, vizitând mai multe state, precum Ungaria, Marea Britanie şi Germania. Dacă maghiarilor le-a oferit un sprijin de peste un milliard de euro, prin cumpărarea de obligaţiuni, şi alte împrumuturi de sute de milioane unor companii din Ungaria, dar cu capital chinezesc, în Marea Britanie, chinezii au semnat acorduri de împrumut cu mai multe grupuri, în valoare totală de 1,5 miliarde de euro.

Acum şi italienii poartă discuţii pentru un ajutor din partea Chinei. Ieri, presa internaţională anunţa că China ar putea cumpăra mare parte din datoria Italiei, care a ajuns la 120% din PIB, însă italienii au declarat aseară că se poartă discuţii cu investitorii chinezi pe tema deschiderii unor posibile complexe industrial în peninsulă.
Premierul Wen Jiabao şi-a precizat ‘speranţa’ că liderii principalelor state europene privesc cu curaj relaţiile cu China din punct de vedere strategic.
China dispune de peste 3.000 de miliarde de euro în rezerve valutare, conform AFP.