Cum vor creşte, de fapt, pensiile în 2024? Ministrul Muncii dă vestea finalului de an: E nedrept

simona bucura oprescu

SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a spus că Legea pensiilor era necesară pentru a înlătura inechitățile din sistem, atât între persoanele cu pensii diferite la aceeași perioadă contributivă, cât și între femei și bărbați.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a spus duminică seară, pe data de 19 noiembrie, că Legea pensiilor era necesară pentru a înlătura inechitățile din sistem, atât între persoanele cu pensii diferite la aceeași perioadă contributivă, cât și între femei și bărbați.

Legea pensiilor este menită să elimine inechitățile din sistem

Potrivit acesteia, „este nedrept că, români care au ieşit în momente diferite la pensie, având aceeaşi muncă, aceeaşi perioadă contrinbutivă, au cuantum al pensiei diferit”.

Oficialul a adăugat că se va rezolva și problema celor 1,2 milioane de pensionari care beneficiază de aceeaşi indemnizaţie minimă socială, chiar dacă unul a lucrat o zi, iar alţii 35 de ani pe salariul minim.

„Nu vom mai fi toţi în aceeaşi oală, cum spun românii, vom avea cuantumuri ale pensiei diferite, raportate la contributivitatea şi munca pe care românii au avut-o”, a declarat aceasta la Realitatea PLUS.

Însă „ca acest lucru să se întâmple, trebuie să jucăm în echipă”, a precizat Simona Bucura Oprescu.

„Şi politica este un sport de echipă, în care jucăm în echipă, nu pe contre, ci pe pase. Este foarte important, indiferent de formaţiunea politică din care facem parte, să înţelegem că trebuie să fim uniţi când avem lucruri bune de făcut pentru România”, a afirmat ea.

Legea pensiilor a fost adoptată săptămâna trecută de către Senat. Luni, pe 20 noiembrie, va merge la Camera Deputaților, care este for decizional.

Detalii despre noua formulă de calcul a pensiilor

Tot la Realitatea PLUS, ministrul Muncii a oferit detalii privind noua formulă de calcul a pensiilor. Potrivit acesteia, vizează acordarea de puncte suplimentare pentru cei care au muncit consecutiv peste 25 de ani.

Mai exact, angajații care au lucrat între 26 și 30 de ani vor primi 0,5 puncte pe an adăugate la punctajul lor de contribuție la pensie. Simultan, valoarea punctelor suplimentare va crește la 0,75 puncte pe an. Acest lucru se aplică pentru cei care au o experiență de muncă cuprinsă între 31 și 35 de ani.

Persoanele care au muncit peste 35 de ani vor beneficia de 1 punct pe an adăugat la punctajul lor de contribuție.

Ulterior, oficialul a explicat formula de calcul a pensiilor. Totodată, a spus și că grupele de muncă au fost menținute. Angajatorii vor trebui să normalizeze condițiile de muncă. Astfel, sănătatea angajaților nu va mai fi pusă în pericol, a subliniat ea. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.