Cum vor evolua preţurile benzinei şi motorinei în perioada Paştelui

De la începutul lunii aprilie şi până în prezent, companiile petroliere de pe piaţa locală au aplicat patru ieftiniri la carburanţi. Totuşi, cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului au început să revină pe plus în ultimele zile, astfel că experţii din domeniu chestionaţi de Bloomberg susţin că în următoarea săptămână cotaţiile ar putea să crească din nou

Conform ultimelor statistici publicate de Oil Bulletin, în România se găseşte cea mai ieftină benzină din Uniunea Europeană: 1,26 de euro pe litru (adică 5,5 lei), faţă de media europeană de 1,56 de euro pe litru. Cea mai scumpă benzină se găseşte în Italia şi Olanda, 1,72 de euro pe litru, dar în cele două state venitul mediu pe locuitor este mult mai mare faţă de România.

Aşa cum am menţionat mai sus, 40% din analiştii chestionaţi de Bloomberg se aşteaptă la creşterea preţurilor petrolului în următoarea săptămână, în timp ce 38% cred că preţul va stagna. Săptămâna trecută, aproape jumătate dintre experţi se aşteptau la o reducere a preţului, însă preţului s-au apreciat semnificativ.

 Ce ar trebui să facă şoferii din România, în situaţia în care peste doar câteva zile începe minivacanţa de Paşte. Să facă plinul acum sau să mai aştepte?

Trebuie precizat faptul că pe piaţa locală evoluţia preţului ţiţeiului nu are o relevanţă atât de mare în evoluţia carburanţilor la pompă, iar un impact al acestuia se va vedea abia peste 3 luni. Companiile petroliere de pe piaţa românească acordă o mai mare importanţă cotaţiilor Platt’s ale produselor petroliere (benzină şi motorină). Un alt factor mai greu de evidenţiat în preţul benzinei este evoluţia cursului de schimb. Barilul de petrol este comercializat în dolari, însă benzina şi motorina se vând pe piaţa locală în lei. Orice depreciere a monedei naţionale în faţa celei americane se resimte automat în preţul final. De exemplu, de la începutul anului şi până acum, leul s-a apreciat faţă de moneda amerciană cu aproape 1%. La finele lui martie, moneda naţională a trecut însă printr-un episod de depreciere acută, iar cotaţia oficială a crescut cu aproape 2,5%, faţă de nivelul de la început de an, scria evz.ro în urmă câteva zile, citând reprezentanţii Rompetrol.

De la începutul anului până în prezent, pe fondul scăderii cotaţiilor internaţionale la benzină şi motorină, preţul benzinei exprimat în lei a scăzut cu 3%, iar cel al motorinei cu 6%, ne-au transmis reprezentanţii companiei OMV Petrom, cel mai mare jucător de pe piaţa locală. Compania a aplicat doar în luna aprilie patru reduceri de preţuri, astfel că preţul benzinei a scăzut cu 32 de bani pe litru, iar cel al motorinei cu 33 de bani pe litru.

Astfel, la staţia Mihai Eminescu din Capitală, benzinărie monitorizată de capital.ro, preţul benzinei Standard 95 era de 5,64 de lei, iar Extra 99 costa 6,06 lei pe litru. Motorina Standard se comercializează cu 5,75 de lei. La staţiile de carburanţi deţinute de OMV Petrom preţurile pot diferenţia cu plus/minus 5%, astfel că la staţia de pe Bd. Constantin Brâncoveanu un litru de benzină Standard costa 5,59 de lei, adică cu 5 bani mai puţin, iar benzina Extra 99 se comercializează cu 6,01 de lei. La aceeaşi staţie, motorina Standard costa doar 5,68 de lei/litru, adică cu 7 bani mai puţin decât la staţia de pe str. Mihai Eminescu. În acelaşi timp, la benzinăriile din centrul Capitalei, de exemplu pe Calea Dorobanţi, benzina Standard are preţul de 5,67 de lei pe litru, iar cea Extra 99, de 6,09 de lei pe litru.

Şi la Lukoil, a treia companie de pe piaţa locală după numărul de staţii, preţul benzinei Euroluk 95 era vineri de 5,61 de lei/litru, iar al celei Ecto Sport 98 a fost majorat la 5,8 de lei, după ce compania a aplicat promoţie în perioada 23-24 aprilie, în care un  litru era comercializat cu 5,62 de lei. La începutul lunii aprilie, Lukoil comercializa benzina Euroluk 95 cu 5,94 de lei pe litru, adică cu 33 de baniu mai mult, iar Ecto Sport 98, cu 6,61 de lei.