Cum vor fi procesate solicitările pentru șomaj tehnic! Explicația lui Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat că administraţia şi guvernul s-au mişcat cu "o viteză foarte mare" în privinţa operaţionalizării facilităţilor acordate angajaţilor şi angajatorilor afectaţi de efectele pandemiei de COVID-19.

„Cunosc măsurile care s-au luat în ţările europene, ritmul în care ele au fost adoptate, au fost transformate în acte normative şi ritmul de operaţionalizare. Eu vă spun că administraţia românească şi guvernul s-au mişcat cu o viteză foarte mare şi, sigur, chiar dacă încă nu au ajuns banii la toţi beneficiarii, vor ajunge la toţi beneficiarii, toţi cetăţenii vor beneficia de facilităţile care au fost acordate”, a declarat Ludovic Orban, vineri, la Antena 3, întrebat despre faptul că alte state europene, cum ar fi Franţa, au luat măsuri de sprijin al economiei mai devreme, comparativ cu România.

El a precizat, ca exemplu, că Guvernul de la Bucureşti a acordat o facilitate pe care nu au acordat-o toate statele europene şi anume „posibilitatea de a beneficia de bonusul la plata taxelor şi impozitelor locale şi după perioada de 31 martie, respectiv până la 30 iunie”, potrivit agerpres.ro

Modul de procesare a solicitărilor pentru plata şomajului tehnic

„Am acordat facilităţi pentru companii la plata impozitului pe profit. De asemenea, vă spun, am mărit viteza de rambursare a TVA, care s-a simţit tot în creşterea lichidităţii companiilor. Oricine spune că nu a beneficiat de susţinere din partea Guvernului României nu spune lucruri care sunt riguros exacte şi, oricum, toate măsurile vor fi operaţionalizate, iar în timpul ăsta pregătim şi alte măsuri economice, măsuri economice care să sprijine relansarea economică după revenirea cât de cât la o stare de normalitate”, a spus Orban.

De asemenea, premierul s-a referit şi la modul de acordare a certificatelor de urgenţă şi la procesarea solicitărilor pentru plata şomajului tehnic.

„Noi a trebuit să ne adaptăm într-o viteză fulgerătoare. Gândiţi-vă că certificatele pentru situaţii de urgenţă au fost eliberate online cu o viteză de procesare de ordinul minutelor, toate solicitările formulate de angajator pentru plata şomajului tehnic pentru angajaţii lor au fost formulate online şi procesate cu viteză foarte mare. De asemenea, solicitările formulate de persoanele fizice autorizate, de profesioniştii definiţi conform Codului Civil, au fost procesate online. De asemenea, aplicaţia pentru IMM-uri va funcţiona online fără niciun fel de contact fizic şi fără niciun fel de proceduri birocratice complexe. Toate lucrurile astea le-am pus la punct într-un ritm pe care cred că niciodată un guvern sau vreo administraţie nu l-a avut în ceea ce priveşte operaţionalizarea unor proceduri care să vină în sprijinul cetăţenilor”, a mai declarat Orban.