Cum vor fi tratați de acum pacienții care au COVID. Precizări de ultimă oră de la DSP București

medici spital coronavirus covid-19

SURSA FOTO: Dreamstime

Dr. Oana Nicolescu, șeful DSP București vine cu precizări de ultimă oră referitoare la schimbările din domeniul sanitar. Aceasta a vorbit despre modul în care se pregăteşte sistemul sanitar dn Capitală pentru valul 5 al pandemiei.

Într-un interviu acordat pentru news.ro, Dr. Oana Nicolescu a vorbit despre modul în care autoritățile sanitare se pregătesc pentru a gestiona valul 5 al pandemiei de coronavirus. Aceasta susține că deși acum rata incidenței din Capitală este una mică, este posibil ca în orice moment, numărul infectărilor să explodeze.

În acest context, șeful DSP anunță că vor fi organizate centre de evaluare unde pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID-19 vor putea veni pentru a fi evaluaţi de medici şi pentru a li se prescrie tratament, urmărindu-se astfel degrevarea unităţilor de primiri urgenţe ale spitalelor.

„Deşi suntem cu o rată a incidenţei la nivel de Bucureşti destul de mică, asta nu înseamnă că nu ne pregătim pentru o eventuală creştere a numărului de infectări. Concret, am vorbit la nivel de spitale, şi-au reevaluat planurile de rezilienţă, adică practic capacitatea maximă pe care o pot atinge pentru pacienţii COVID.

Pe de altă parte, am început deja discuţiile referitoare la existenţa centrelor de evaluare pentru pacienţii COVID pentru formele uşoare şi medii. Ce înseamnă acest lucru? Practic ne dorim să nu mai suprasolicităm serviciile din unităţile de primiri urgenţe din cadrul spitalelor, ci ne dorim ca aceşti pacienţi pozitivi cu forme uşoare şi medii să fie evaluaţi în aceste centre”, a spus aceasta.

Totodată, ea a adăugat c în momentul de față are loc evaluarea acestor centre, în contextul în care ele trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru a putea fi puse în funcțiune. Medicul a vorbit și despre tratamentul cu anticorpi monoclonali.

„Acum suntem în evaluarea acestor centre, pentru că automat ele trebuie să îndeplinească anumite criterii, în primul rând ne dorim ca tratamentul cu anticorpii monoclonali să se realizeze în cadrul acestor centre, şi automat centrul respectiv trebuie să aibă în structură în momentul de faţă paturi, şi pe de altă parte, de asemenea, tot aceste centre vor elibera, la plecarea din acestea – internarea va fi doar de o zi, pentru evaluare – tratamentul antiviral, dacă este nevoie, urmând ca ulterior să fie susţinuţi de către medicul de familie până la încheierea celor 14 zile”, a adăugat aceasta.

În ceea ce privește amplasamentul centrelor de evaluare pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID-19, acestea nu vor fi întâmplătoare ci vor fi situate în apropierea unor spitale de urgenţă, fie în ambulatoriile integrate în spitale, acolo unde sunt îndeplinite anumite criterii.

Unde vor fi amplasate centrele de evaluare

„Ne-am gândit că ar fi oportun ca ele să existe fie în apropierea unor spitale de urgenţă, sau există acele ambulatorii integrate în spital, şi să vedem unde se încadrează absolut toate cerinţele pe care ar trebui să le îndeplinească. Am identificat câteva ambulatorii care într-adevăr, în momentul acesta, vă dau un exemplu spitalul Malaxa, este tot acum roşu, spitalul Sfântul Ioan este tot COVID, şi spitalul Sfântul Ioan are închis în momentul de faţă ambulatoriul de specialitate şi există posibilitatea, dar încă nu am discutat, există această posibilitate”, a adăugat medicul.

Dr. Oana Niculezu a adăugat că următorul pas este ca aceste propuneri săfie înaintate către Ministerul Sănătății, urmând ca ulterior să fie luată o decizie î acest sens.  „Urmează ca noi să facem toate aceste propuneri către Ministerul Sănătăţii şi ulterior vom decide împreună. Dar, aşa cum am spus, ne pregătim”, a adăugat medicul.

Șeful DSP bucurești a adăugat că potrivit noilor măsuri, spitalele care au fost destinate exlusiv COVID în ultimul val pandemic rămân în principiu dedicate acestui tip de îngrijire.

„Noi, în momentul de faţă, am menţinut spitalele care au fost doar COVID, să rămână aşa, ce am făcut până acum cu această scădere a ratei de incidenţă am realizat în celelalte spitale care aveau circuite COVID şi non COVID, acolo am scăzut ( n.red. nr de paturi pentru pacienţii covid).

Repet, evaluarea planului de rezilienţă, ei se obligă practic ca, la o eventuală creştere a numărului de infectări, ca la o eventuală creştere a numărului de infectări să revină sau să crească treptat în funcţie de nevoile pe care le vom avea.

Spitalele care rămân pentru urgențe

Balşul este exclusiv COVID şi aşa rămâne, Babeşul a fost, are o singură secţie de infecţioase non COVID. Şi la Judeţean Ilfov, care a fost exclusiv COVID, se pretează să realizăm acel centru de evaluare pentru că ştiu că aveau în exterior ambulatoriul separat de spital, există o posibilitate să facem şi acolo dar sunt mai multe criterii pe care trebuie să le luăm în calcul, şi resursa umană este importantă”, a mai spus medicul.

Aceasta a mai menționat că își dorește ca un centru de evaluare pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID, să fie la Institutul Matei Balş din Capitală, în contextul în care pe lângă persoanele infectate cu noul coronavirus, există și alte urgențe care vor fi preluate de spitale mai mari precum Sf. Pantelimon, Universitar, sau Floreasca.

„Nasta, Malaxa, Sfântul Ioan , Babeş în afară de o mică porţiune, Balşul, acolo vom realiza un centru de evaluare, sunt exclusiv COVID. Am dorit astfel să degrevăm UPU-rile. Toate aceste decizii au venit dintr-o nevoie concretă astfel încât să fim mult mai prompţi şi la alte nevoi nu numai de covid, dar şi de covid, pentru că aţi văzut în primiri urgenţe vin pacienţi, şi în general în spitalele mari precum Sf. Pantelimon, Universitar , Floreasca sunt circuite şi covid, şi non covid.

Pentru a preîntâmpina o creştere exponenţială a numărului de pozitivi care se pot adresa acestor servicii de urgenţă ni s-a părut oportun, bineînţeles că iniţiativa a venit de la nivelul Ministerului Sănătăţii, să creăm aceste centre de evaluare şi practic acei pacienţi care într-adevăr în urma analizelor de sânge cât şi cele paraclinice se pretează să ajungă în spital vor ajunge pentru a fi internaţi în spital”, a mai spus medicul.