“Potrivit unui studiu realizat pe un eșantion de 1.000 de persoane de către organizați non-profit Romanian Business Leaders, principala barieră pentru care românii din străinptate nu revin în țară este corupția. Circa 83% dintre cei intervievați nu se întorc în țară din acest motiv, însă s-ar întoarce pentru a fi alături de cei dragi (58%)”, a declarat Felix Tătaru, președintele GMP Group. Acesta a spus că din acest motiv a pornit proiectul “Repatriot”, prin care se dorește repatrierea prin antreprenoriat inițiat în urmă cu un an de 30 de oamenii de afaceri importanți din mediul de business autohton. În același timp, inițiatorii proiectului fac un apel către primarii aleși să se alieze cu ei în lupta pentru a-i aduce înapoi pe românii plecați în străinătate.
Totodată și autoritățile sunt nemulțumite de situația actuală a românilor plecați peste hotare. “În ultimii 20 de ani, circa 50.000 de buzoieni au plecat la muncă în străinătate. Astfel, astăzi circa 2.000 de apartamente din Buzău sunt goale. Pentru a-i aduce inapoi acasă trebuie să creem locuri de muncă bine plătite. Să aducem înapoi oamenii calificați. Nu este miza noastră să creem locuri de muncă pentru persoane necalificate. Cu ce ne ajută că un hipermarket creează câteva sute de posturi, dacă acestea sunt remunerate cu salariul minim de economie”, a afirmat Constantin Toma, ales recent în funcția de primar al Buzăului. Acesta spune că trebuie să există o colaborare fructoasă între autorități și mediul privat, astfel în cât să fie ajutați oamenii din Diasporă să revină în țară.
O altă zonă din care românii au emigrat este Reșița. “Circa 8.000 de femei din Reșita lucrează cu o cadență lunară(adică o lună da și una nu) în Austria și Germania. Ele reprezintă 12% din populația Reșitei. Ele sunt plătite cu 1.000 de euro pe lună, dar dacă am face o medie aceste femei ajung să câștige cam 500 de euro pe lună ceea ce înseamnă circa 2.200 de lei pe lună. Dacă am oferi un astfel de salariu, ar dispărea problema plecării”, este de părere Ioan Popa, ales de curând primar al Reșiței. El mai spune că dacă ar fi dezvoltată mai mult industria turismului, deoarece în Banat există multe oportunități, atunci s-ar vedea o îmbunătățire. “Foarte mulți români care sunt plecați lucrează în turism de mai bine de 15 ani. Aceștia ar veni cu know-how”, a mai completat Popa.