Cum vor putea achiziționa românii tablete și laptopuri mult mai ușor. Mircea Fechet oferă detalii

laptop job online

Sursă foto: pixabay

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunțat la începutul lunii că „Rabla pentru electrocasnice” se suplimentează cu două noi categorii de produse, respectiv tablete şi laptopuri. Astăzi, Mircea Fechet va oferi detalii despre lansarea programului.

Conform planului de proiecte al AFM pentru acest an, publicat în primăvara acestui an, pentru Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic era prevăzut un buget total de 30 milioane de lei, ce va permite înlocuirea a aproximativ 100.000 de electrocasnice vechi, uzate din punct de vedere fizic şi moral cu unele mai performante din perspectiva consumului energetic.

În 2019, „Rabla pentru electrocasnice” a beneficiat o alocare de 40 de milioane de lei, fiind acordate vouchere valorice, pe baza cărora românii au avut posibilitatea să-şi cumpere un produs nou – de la maşină de spălat rufe sau maşină de spălat vase până la aparate de aer condiţionat sau frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare şi televizoare.

Datele oficiale referitoare la acest program arată că, în total, anul trecut, au fost aprobate 49.118 de cereri pentru 89.193 de vouchere.

Schimbare priviind următoarele vouchere

Comisia de Turism Intern și Incoming a Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) a purtat, recent, mai multe discuții cu reprezentanții primăriilor stațiunilor montane, cu privire la stadiul elaborării unui plan de măsuri de siguranță sanitară a turiștilor în stațiunile de schi din România, în contextul pandemiei de COVID-19.

„În anul 2020 România a fost destinația preferată a românilor pentru petrecerea vacanței, în contextul pandemiei de COVID-19. Lipsa unui set de măsuri de siguranță pentru turiștii străini care intră în țară, închiderea restaurantelor sau centrelor spa au anulat șansa poziționării țării noastre ca destinație turistică sigură. Dorim să nu se mai întâmple același lucru la deschiderea sezonului de iarnă. Turismul, dacă este practicat în siguranță, înseamnă atât sănătate fizică, cât și mentală. Pe de altă parte, orice activitate în aer liber ajută la întărirea imunității”, subliniază Dumitru Luca, președintele ANAT.

ANAT împreună cu autoritățile locale care administrează stațiunile montane vin astfel în întâmpinarea autorităților centrale cu propuneri de securitate sanitară a stațiunilor montane, pentru a continua promovarea acestor destinații în agențiile de turism, ca o strategie de a încuraja turiștii să meargă în stațiuni.

„Este necesar ca turiștii să se simtă în siguranță iar factorii de decizie trebuie să elaboreze și să implementeze un set de măsuri care să ofere încredere turiștilor. Putem lua exemplul măsurilor luate în stațiunile de schi din Franța, care își așteaptă cu încredere turiștii”, precizează Lucian Boronea, prim vicepreședinte ANAT.

Până în prezent, ANAT a avut întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale pentru stațiuni precum Vatra Dornei, Predeal, Sinaia, Azuga, Poiana Brașov, Cavnic și Lupeni.

În pofida zvonurilor propagate în ultima vreme, românii vor beneficia în continuare de voucherele de vacanță.

„Felicităm inițiativa Guvernului de continuare a programului voucherelor, chiar dacă acesta se aplică deocamdată doar pentru un an, în contextul în care bugetul național este limitat. Sperăm ca de anul viitor să putem prelungi mai mult – multianual – acordarea următoarelor vouchere. Ne-am dori foarte mult să putem vorbi, pe viitor, de proiecte multianuale, pe minim 5 ani, care ar oferi o predictibilitate mare industriei turismului”, declară Lucian Boronea, prim vicepreședinte ANAT și președinte al Comisiei de turism intern și incoming a ANAT.