Aţi uitat focul la aragaz deschis când aţi plecat la serviciu? Cum ar fi să-i daţi un SMS casei să închidă aragazul. V-aţi băgat în pat şi v-aţi dat seama că aţi uitat luminile aprinse. Nu trebuie să vă ridicaţi şi să faceţi turul casei- puteţi stinge luminile sau opri curentul de la o telecomandă.
Scenele de mai sus par desprinse din filme SF. Dar astfel de produse- care vă transformă casa într-un imobil inteligent- există deja pe piaţă. E drept, la preţuri destul de restrictive. Reprezentanţii Schneider România estimează că preţurile pentru creşterea IQ-ului casei se ridică la 50 de euro pe metru pătrat. Pe lângă creşterea siguranţei şi a confortului, există însă şi un avantaj “bănesc” al echipării clădirii cu astfel de sisteme, costurile pentru energie pot scădea până la 30%.
Economii la încălzire
Să luăm exemplul energiei termice: chiar dacă sunteţi la serviciu opt ore pe zi, consumaţi căldură şi în perioada în care casa este goală. Aţi deschis geamurile – căldura din calorifere se duce direct afară. Sau, deşi v-aţi simţi bine şi la 22 de grade, în casă s-au făcut deja 25 de grade (fie din cauză că şi afară este cald, fie din cauză că RADET a furnizat agent termic cu o temperatură mai mare). În toate aceste situaţii, consumaţi energie pe care o plătiţi inutil.
Cum vă pot ajuta sistemele de automatizari? Puteţi programa orele la care să pornească şi la care să se oprească diferite instalaţii din casa dumneavoastră: rezolvaţi problema energiei consumate cât timp nu e nimeni acasă. (Puteţi opta fie pentru oprirea căldurii atunci cand plecati pentru perioade mai lungi de acasa, fie optati pentru modul economic). Astfel de sisteme sunt dotate cu senzori care “simt” când geamurile sunt deschise sau când temperatura din cameră a depăşit-o pe cea setată şi opresc instalaţiile.
În cazul încălzirii în pardoseală, preţul unui astfel de panou de comandă este de 100 de euro, susţine Dana Rulea, director general la firma Amass Integral Solution. Compania sa utilizează echipamente Danfoss (Devi) pentru comanda şi controlul instalaţiilor.
Principalii producători de echipamente electrice la nivel internaţional, activi şi pe piaţa din România au şi ei în portofoliu produse şi soluţii pentru managemenetul clădirilor: Schneider Electric are gama KNX, iar Siemens – Synco Living. Pe piaţa românească există astfel de produse şi de la Moeller Electric. Preţurile pleacă de la 4.800 de lei pentru un panou de control la nivelul casei, la care se adaugă 1.200 de lei pentru panourile din fiecare cameră.
Telecomanda pentru lumină
Aţi vrea să mutaţi mobila din casă. V-ar plăcea să mutaţi dulapul pe peretele de lângă uşă, dar întrerupătorul de la lumină vă împiedică să o faceţi. Acum există soluţie: întrerupătorul fără fir, compus dintr-o unitate fixă(receptor), ce inlocuieşte vechiul intrerupator si un numar de unitati mobile de comanda(emitator) care se monteaza oriunde doriţi.
Vreţi ceva şi mai modern decât întrerupătorul. Există telecomanda pentru instalaţii: puteţi controla orice, de la prize, la centrala termică sau întrerupătoarele de lumină.
Preţurile pentru un întrerupător wireless pleacă de la 200 de lei. Iar o telecomanda pentru prize şi lumini de la Moeller costă 350 de lei.
Senzori de prezenţă şi lumină
Luminile care se aprind sau se sting când treceţi prin dreptul senzorilor nu mai sunt demult o noutate tehnică. Vreţi să vă duceţi noaptea la baie, însă întrerupătorul de lumină de pe hol e tocmai în capătul celălalt. Ar trebui să parcugeţi holul pe întuneric. Cu un sensor de prezenţă, luminile se pot aprinde imediat ce aţi intrat in hol.
Pe lângă senzorii de prezenţă, se pot utiliza si întrerupătoare crepusculare . Utilitatea: dacă staţi la curte, luminile din grădină se pot aprinde automat odată cu lăsarea întunericului. Mai exista si senzori de lumina pentru interior care pot comanda jaluzelele: acestea se pot inchide sau deschide automat, în funcţie de luminozitatea exterioară.
Computerul care coordonează casa
Puteţi avea acces la intalaţiile de acasă şi de la distanţă (pe internet-de la un calculator sau printr-un PDA). Ati plecat in concediu si vreti sa aflati ce se intampla cu casa dumneavoastra ? Nimic mai simplu decat sa va conectati la interent si sa verificati starea sistemului de monitorizare si control. Acesta va va anuta despre evenimentele inregistrate in sistem. Veniti dintr-o deplasare pe nepregatite? Este suficient sa comandati de la distanta (folosind un PDA) sistemul de control al temperaturii, trecandu-l din modul “economic” in modul “confort”. Exită şi opţiunea, dacă plecaţi în vacanţă, să simulaţi prezenţa locuitorilor în casă, cu ajutorul scenariului “simulare prezenţă”.
Planuiţi să plecaţi într-o vacanta de vis cu familia? Acum este foarte simplu să simulaţi prezenţa locuitorilor în casa, prin aprinderea/stingerea aleatoare a luminilor cu ajutorul scenariului “simulare prezenţă”.