Aceste prevederi vor intra in proiectul de lege pe care Executivul va începe să-l pregătească, prin care impozitul de 16% se reduce la cel mult 10% și se revine la impozitarea pe venitul global.
Impozitarea gospodăriilor care va intra în vigoare din 2018, așa cum a arătat Capital, va aduce reduceri importante pentru cei care au copii. „Vrem să stimulăm natalitatea… pentru familiile care au venituri până în 5.000 de lei pe lună să fie o sumă de 1.600 de lei deductibilă la calculul impozitului pe venit, pentru familiile cu venituri între 5.000 si 10.000 de lei pe lună să fie 1.200 de lei pentru fiecare copil suma deductibilă”, a explicat Viorel Ștefan, ministrul Finanțelor, într-un interviu acordat Pro TV.
Guvernul se gandeste să acorde și alte deduceri, care nu au fost încă stabilite. Vor beneficia de deduceri și cei care strâng bonuri și chitanțe pentru a-și justifica toate cheltuielile.”Abia incepe discuția, dar sigur că sunt eligibile pe lista acestor deductibilități cheltuielile privind îmbunătățirea confortului spațiului locativ. Avem în vedere cheltuielile pe care familiile le au cu educația copiilor”, a mai spus Viorel Ștefan.
Guvernul vrea ca fiecare gospodărie să aibă un medic financiar, adică un consultant fiscal care să-i ajute pe oameni să-și completeze declarațiile fiscale și să-și achite impozitele. Ar fi nevoie de 35.000 de consultanți fiscali, iar fiecare va primi câte 10.000 de lei pentru munca lor.”Cine are minimum de cunoștințe necesare pentru a se specializa în consulțanță fiscală poate să obțină această calificare. E o opțiune și pentru actualii lucrători ai ANAF”, spune ministrul. La rândul său, șeful ANAF, Bogdan Stan, a spus că „în momentul de față, un inspector fiscal nu poate să fie și consultant fiscal. Ar fi un conflict de interese, conform Statutului funcționarului public”.