Biden vrea ca bogații să plătească mult mai mult în impozite, pentru a finanța planul său de 1,8 trilioane de dolari pentru invetiții în lucruri precum îngrijirea copiilor, educație și reducerea impozitelor pentru cei săraci.
Dar în celălalt colț al ringului se află o industrie complexă, a consilierilor de avere, gata să lupte, dornică să tempereze fiecare propunere agresivă și să exploateze fiecare lacună pentru a-și mulțumi clienții care le plătesc sume grase de bani, pentru a le apăra fiecare dolar.
În următoarele câteva luni și în următorii ani, dacă planul lui Biden reușește să treacă într-o formă sau alta, aceste forțe se vor ciocni. Aprobarea facturii fiscale este doar primul pas. Punerea ei în aplicare este mai complicată. Indiferent de intențiile democraților, s-ar putea să constate că planul lor îi lasă pe miliardarii Big Tech să scape de mîna lungă a impozitelor.
Așadar, industria de gestionare a averilor e sută la sută convinsă că poate depăși birocrația. „Bogații vor găsi căi să se eschiveze ”, a prezis un manager de avere. „Există prea multe modalități, perfect acceptabile, de a amâna, minimaliza sau chiar evita taxele.”
O amenințare pentru milionari și mai puțin pentru miliardari
Administratorii de avere și activiștii pro-fiscali au convingerea că propunerea lui Biden reprezintă mai mult o amenințare pentru milionari, decât pentru miliardari.
De multe ori miliardarii pot fi mai răbdători când vine vorba de a face față impozitelor, alegând momentul exact în care vor să le plătească. În schimb, milionarii vor trebui să lucreze mai mult pentru a găsi soluții inteligente.
Planul Biden ar crește taxa federală pentru persoanele care câștigă peste 450.000 de dolari pe an la aproape 40 la sută.
Ar crește rata de impozitare a câștigurilor de capital ale ultra-bogaților – rata de impozitare plătită de antreprenorii bogați atunci când vând o companie sau când vând o acțiune – la o sumă de peste 40%.
Casa Albă ar pune capăt lacunei denumite „Îngerul morții”, care permite celor bogați să evite impozitul pe câștigurile de capital, neevaluând impozitul dacă activul este transmis unui moștenitor.
Și mai important este că Biden intenționează să crească puterea Fiscului (IRS), astfel încât să poată să colecteze peste o treime din veniturile de 1,8 trilioane de dolari vizate de revizuirea impozitelor.
Pentru a fi pregătiți de momentul în care planurile lui Biden ar putea deveni realitate, bogații din Bay Area se grăbesc ca echipele lor să întocmească documente legale. Avocații fiscali au anunțat deja că nu vor mai lua clienți după septembrie, deoarece se așteaptă la un volum mare de muncă în 2021. De asemenea, se spune că mai mulți clienți iau în calcul mutarea în Puerto Rico.
Impozitarea miliardarilor
Pentru Gabriel Zucman, un influent economist progresist care studiază impozitarea miliardarilor, planul Biden are o „limitare serioasă”.
„Dacă ești Jeff Bezos sau Elon Musk sau un alt miliardar tehnologic, este foarte ușor să îți ții acțiunile și, în același timp, să împrumuți bani pentru a cumpăra lucruri – case, avioane private sau orice altceva”, afirmă Zucman.
„Celălalt lucru din planul Biden este să impozitezi câștigurile de capital la moarte. Dar, evident, majoritatea acestor miliardari tehnologici sunt destul de tineri, ceea ce înseamnă că ar putea plăti în continuare foarte puține impozite ca parte din avere încă mulți ani de acum înainte”.
Industria evaziunii fiscale va rămâne la fel de puternică
Când vine vorba de impozitul pe câștigurile de capital, e de așteptat ca titanii din Silicon Valley să se grăbească să-și blocheze câștigurile la rata cea mai scăzută din acest an. Asta înseamnă că o mulțime de startup-uri ar putea să se vândă spre sfârșitul anului. S-ar putea ca unii să nu vândă deloc, sperând că o nouă administrație sau un nou Congres poate inversa total reducerile.
Între timp, miliardarii ar putea contracta mai multe împrumuturi, folosind acțiunile lor ca garanție – o practică obișnuită pentru titanii tehnologici, subliniază Zucman.
Este greu de spus cu exactitate ce lacune vor apărea într-o nouă lege fiscală federală. Este însă notabil faptul că atât activiștii fiscali, cât și consilierii de avere sunt de acord că industria evaziunii fiscale va rămâne la fel de puternică.