Cati (Ekaterina Lazăr) are dublă cetăţenie: română şi turcă. Dar traieşte jumătate de an în Danemarca, căsătorită fiind cu un cetăţean turc. Cealaltă jumătate de an o petrece în Turcia, unde este ghid pentru românii care vin aici în vacanţă. Într-un fel, această interacţiune o ajută să treacă peste dorul de România, pe care o vizitează destul de rar. Astăzi, Cati nu înţelege de ce numărul turiştilor străini (şi români) care veneau în Antalya a scăzut pentru că, spune ea: „Aici nu se întâmplă nimic rău“.
Date oficiale prezentate de prefectul Antalyei, Muammer Turker, arată că, în ultimii ani, în Antalya au venit 18 milioane de turişti, din care 12 milioane au fost străini. Cu alte cuvinte, 60% din totalul turiştilor care vin în Turcia aleg Antalya. Calculând mai departe şi citând aceleaşi date, Muammer Turker spune că turiştii români reprezintă sub 1%, anul trecut fiind vorba despre aproximativ 100.000 de turişti. Diferenţa este colosală prin comparaţie cu cei 3 milioane de ruşi care au fost aici în 2015. Chiar şi aşa, agenţiile de turism, hotelierii şi chiar autorităţile locale îşi pun speranţa că, între cei care vor acoperi golul lăsat de Rusia, se vor afla şi mulţi români. Cu o paranteză: potrivit unor informaţii citate de publicaţiile internaţionale, sectorul turistic din Turcia asigură peste un milion de locuri de muncă şi este responsabil pentru 4,5% din PIB-ul ţării, evaluat la 800 miliarde de dolari.
„Bineînţeles că ne aşteptăm la pierderi. Încă nu ştim câte rezervări vor fi anulate. În iulie vom afla mai multe şi vom şti care sunt aceste pierderi. Antalya este cea mai importantă destinaţie din Turcia, cu 640 kilometri de litoral şi 2.400 de hoteluri. În acelaşi timp, se află pe primul loc şi în agricultură, producând inclusiv pentru export“, adaugă oficialul.
Măsuri speciale pentru sprijinirea turismului
Şi tocmai pentru a-şi proteja cel mai preţios segment de business, turcii au gândit câteva măsuri care să aducă stabilitate şi să încurajeze antreprenorii. „Statul oferă 6.000 de dolari pentru fiecare avion care vine cu turişti străini, prin agenţii. De asemenea, datoriile celor care lucrează în turism au fost amânate de către stat“, mai spune prefectul Antalyei. O altă facilitate la care acesta a făcut referire este salariul pe care îl plăteşte statul timp de trei luni, în extra-sezon, celor care au lucrat nouă luni din an în turism.
Toate acestea, luate laolaltă, pot avea un singur efect: Ali Kizildag, managerul hotelului Calista din Belek şi preşedintele Asociaţiei Hotelierilor din regiune, consideră că, în câteva luni, „situaţia va reveni la normal“, iar turiştii ruşi se vor întoarce. Între timp, turcii au început să aducă şi turişti din alte pieţe precum cele iraniană şi indiană.
Preţuri mai mici
Până una alta, reprezentaţii agenţiilor de turism de la noi spun că românii se interesează în continuare de Antalya şi că, cel puţin până acum, nu au avut renunţări pentru această destinaţie. O scurtă căutare prin datele turoperatorilor scoate la iveală preţuri şi de 399 de euro de persoană, pentru luna mai, în Antalya, cazare 7 nopţi la hotel de 5 stele, all inclusive, cu tot cu transport inclus.
„Turiştii ruşi care nu mai vin în Turcia se resimt în economia ţării. Hotelierii turci au reacţionat la această situaţie şi au tăiat preţurile. Până acum, nu am avut anulări pe Antalya, de exemplu, care este cea mai solicitată de către turiştii din România“, spune Alin Burcea, preşedintele Paralela 45 și prim-vicepreşedinte al ANAT. Cât de mult pot fi tăiate preţurile? Ei bine, sunt situaţii în care aceste reduceri s-au apropiat şi de 30%. Însă, cele mai dese reduceri s-au situat între 10 şi 20%. Potrivit lui Ali Kizildag, managerul hotelului Calista din Belek, dacă tai foarte mult preţurile, nu mai poţi oferi aceleaşi servicii.
Mai departe, estimările reprezentanţilor turci sunt şi mai optimiste: Ali Kizildag, în calitate de membru al Asociaţiei Hotelierilor, se opreşte la o creştere de 30 – 40% a numărului de români care vor veni în Antalya, până la încheierea sezonului.