Miniştrii europeni reuniţi vineri în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) au căzut de acord să extindă controalele asupra mijloacelor de plată care pot fi derulate anonim şi în consecinţă ar putea fi utilizate de organizaţiile teroriste pentru a finanţa atacurile.
Miniştrii au cerut Comisiei Europene, Executivul UE, 'să întărească controalele asupra metodelor de plată non-bancare precum plăţile electronice/anonime, remiterile de fonduri, transportatorii de numerar, monedele virtuale, transferul de aur şi metale preţioase şi cardurile pre-paid în linie cu riscurile pe care le prezintă', se arată în comunicatul comun difuzat la sfârşitul reuniunii. De asemenea, miniştrii au cerut Comisiei să prezinte propuneri cu privire la modul în care pot fi crescute controalele asupra acestor mijloace de plată.
Reuters precizează că remiterile de fonduri şi companiile care transportă numerar au fost incluse şi ele în versiunea finală a comunicatului în timp ce nu erau incluse într-o versiune anterioară. Textul final cere de asemenea controale mai eficiente asupra comerţului ilicit cu bunuri culturale, în încercarea de a opri vânzarea de opere de artă jefuite.
Comisia Europeană derulează deja analize de risc asupra mai multor metode de plată care ar putea fi utilizate pentru finanţarea terorismului şi spălarea de bani. 'Printre sectoarele analizate, utilizarea monedelor virtuale va fi un subiect care va beneficia de o atenţie specială', a declarat un oficial al Comisiei Europene.
Bitcoin, care există doar în formă digitală, poate fi folosit pentru a transfera bani rapid şi în mod anonim oriunde în lume, fără a fi necesară o verificare din partea unui terţ. Cardurile pre-paid includ toate cardurile de plăţi care pot fi încărcate cu fonduri şi utilizate pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii.
AGERPRES