China este cel mai mare furnizor de bunuri al UE, dar blocul comunitar susţine că preţurile unor exporturi chinezeşti sunt în mod ilegal sub nivelul preţurilor aferente produselor europene. Pentru a contracara acest fenomen, Bruxelles-ul a apelat la taxe anti-dumping asupra anumitor produse chinezeşti.
Regulile pentru calcularea unor preţuri corecte pentru exporturile chinezeşti au fost acceptate în 2001, când Beijingul s-a alăturat Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), însă o parte a acestor reglementări expiră la sfârşitul anului.
Până atunci, UE trebuie să decidă cum va reacţiona pentru a-şi proteja propria industrie fără a-şi periclita relaţiile cu Beijingul.
"Comerţul trebuie să se desfăşoare corect. Acum trebuie să ne adaptăm la noile realităţi economice şi să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie", a afirmat, miercuri, comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom.
În prezent, UE are două liste în care statele sunt clasificate ca economii de piaţă şi non-piaţă, la fiecare categorie aplicându-se metode diferite de calcul ale taxelor anti-dumping, scrie Agerpres.
China are o economie de piaţă, apreciază UE, şi până la 211.000 de locuri de muncă din Europa sunt într-o poziţie riscantă. Comisia Europeană va propune renunţarea la cele două liste şi introducerea unei noi metodologii anti-dumping care se aplică oricărui stat ce creează distorsiuni pe pieţe prin intervenţiile sale, a explicat Malmstrom, citat de Agerpres.
Astfel, se va menţine aproximativ acelaşi nivel al taxelor anti-dumping existente în prezent în UE, care, în acelaşi timp, va permite blocului comunitar să-şi îndeplinească obligaţiile faţă de OMC, a adăugat comisarul european pentru comerţ.