În urma acuzaţiilor lui Alexandru Cumpănaşu la adresa DIICOT, judecătorul Cristi Danileţ a ţinut să-i explice acestuia câteva reguli simple de drept, mai ales că domnul Cumpănaşu aspiră la funcţia supremă în stat.
Judecătorul Cristi Danileţ vine în apărarea DIICOT, după acuzaţiile aduse instituţiei de către Alexandru Cumpănaşu. Acesta din urmă a susţinut recent că DIICOT a ameninţat familia Alexandrei Măceşanu, când de fapt totul era o citaţie la sediul Direcţiei pentru a preda buletinul Alexandrei, pentru că părinţii fetei refuzaseră anterior acest lucru.
“Văd un domn care ar candida la președinția României ce afirmă că membrii familiei sale ar fi fost amenințati de procurorii DIICOT. Aceștia au arătat într-un document că dacă persoanele chemate nu răspund invitației primită de la Parchet se va emite mandat de aducere și vor fi amendați cu 5000 lei.
De la cineva care vrea să devină Președintele României, adică inclusiv să facă numirile la vârful sistemului de parchete, am așteptarea să cunoască niște banale reguli de drept, vechi de cel puțin 80 de ani, care în prezent sună astfel:
– pentru lămurirea unei cauze penale, legea spune că invitația unei persoane de a veni la poliție/parchet/instanță se face prin citație (art. 257 C.proc.pen);
– legea impune ca formularul de citație să cuprindă mențiunea consecinței în caz de neprezentare la organul judiciar (art. 258 alin. 1 lit. h C.proc.pen);
– dacă organul legii consideră că prezența e obligatorie și totuși cel chemat nu vine și nici nu justifică lipsa sa, atunci legea arată că se va emite mandat de aducere de către organul judiciar și persoana va fi adusă forțat de către poliție sau jandarmerie (art. 265-266 C.proc.pen);
– legea spune că lipsa nejustificată a părții sau martorului citat se sancționează cu amendă între 250-5.000 lei (art. 283 alin. 2 C.proc.pen);
– și tot legea permite celui amendat să ceară anularea sau reducerea amenzii dacă demonstrează că nu a putut răspunde invitației (art. 284 alin. 3 C.proc.pen).
„Amenințarea” este o infracțiune, iar dacă ar fi comisă de un organ al legii se numește „purtare abuzivă”. Evident, însă, aducerea la cunoștința unei persoane a prevederilor legale cum că dacă nu va da curs invitației va fi adusă cu mandat și/sau va fi amendată nu este o amenințare.”, a scris Cristi Danileţ pe pagina sa de Facebook.