Cumpărăm în rate fără dobândă

În condiţiile în care apetitul pentru credite este în continuare scăzut, băncile încearcă să atragă clienţii prin sistemul de rate fără dobândă la magazinele partenere, alături de un sistem de bonusuri pentru cumpărăturile făcute cu cardul.

Chiar dacă vorbim de rate cu dobândă zero, abordarea este destul de diferită de la o bancă la alta. În primul rând, ne-am întreba: de ce oferă băncile asemenea facilităţi? Care e câştigul lor?
Cele două bănci care oferă această facilitate independent de o listă de magazine agreate mizează strict pe atragerea de clienţi, asumându-şi costurile reale. Alte bănci, care au parteneriate cu diferiţi comercianţi – printre care marii retaileri de electrocasnice, electronice,  IT&C, mobilier etc. – mizează strict pe comisionul negociat cu aceşti comercianţi, care este însă mai mic decât dobânda pe care le-ar fi perceput-o clienţilor. 
În schimb, sunt bănci care mizează atât pe un comision pe care-l percep magazinelor partenere, cât şi pe o dobândă consistentă pentru cazul în care clienţii nu achită nici măcar valoarea ratei fără dobândă. Statisticile indică faptul că o mare parte din clienţi, în loc să beneficieze de facilităţile ratelor fără dobândă sau perioada de graţie, ajung să plătească dobânzile-standard, care nu sunt mici deloc.
Millennium
Rate cu dobândă zero oriunde

Banca oferă clienţilor posibilitatea de a-şi alege singuri câte rate fără dobândă vor să plătească, putând fi consolidate mai multe tranzacţii într-un singur plan de rate, pentru care trebuie anunţată banca. Clienţii pot apela la maxi­mum două astfel de planuri pe an, pentru tranzacţiile efectuate la orice comerciant sau furnizor de servicii. Dacă un client nu plăteşte până la scadenţă (25 a lunii) rata agreată, cardul se blochează temporar, iar după 30 de zile, definitiv, cu raportarea la Biroul de Credit.
RBS 6 rate fără dobândă
plus bonus de până la 3%

Royal Bank Of Scotland (RBS) oferă clienţilor posibilitatea eşalonării plăţilor în 3-60 de rate, din care 3 (Clasic) sau 6 (Gold) cu dobândă zero. Banca trebuie anunţată în 3-30 zile de la efectuarea tranzacţiei pentru a beneficia de această facilitate. Dacă sunt rate mai multe, restul se achită cu o dobândă de 21%. Dacă nu se achită rata agreată până la scadenţă, se blochează cardul, se percepe un comision de 55 lei şi curge o dobândă pe suma restantă de 27%. În plus, banca returnează clienţilor până la 3% din valoarea plăţilor făcute cu cardul, în funcţie de nivelul plăţii.
BCR Program de rate egale
Nivelul ratelor fără dobândă diferă de la partener la partener. La fel ca băncile de mai sus, BCR solicită clienţilor plata lunară până la scadenţă a ratei agreate. Dacă se depăşeşte termenul, se blochează cardul, se percepe un comision de 5% din sumă şi curge o dobândă de 17,18% (variabilă) pe suma restantă.
Bancpost Euroline
Chiar dacă apelează la rate fără dobândă, clientul poate achita şi mai puţin decât rata lunară agreată, dar nu mai puţin de 2,5% din suma trasă. În acest caz, banca percepe o dobândă de 32,38% pe an pentru diferenţa dintre rată şi 2,5% din suma totală. Dacă dobânda e achitată în luna următoare, clientul intră din nou de sistemul de rate fără dobândă. Dacă nu achită nici măcar 2,5% din sold, clientului i se percepe un comision de 45 lei, iar după 60 de zile se blochează cardul definitiv.
Garanti Bonus Card
Banca oferă, de asemenea, posibilitatea de a se plăti şi mai puţin decât rata lunară agreată fără dobândă, dar nu mai puţin de 5% din suma trasă. Până completează nivelul ratelor cu dobândă zero, clientul va plăti o dobândă de 27,6% pe an pe această diferenţă. Dacă nu e achitată nici măcar suma minimă, cardul e blocat în 7 zile, iar după 3 luni – definitiv. În plus, clienţii primesc câte un punct de bonus la fiecare leu achitat cu cardul.
Raiffeisen Multishop
Clientul poate beneficia de maximum 12 rate fără dobândă, în funcţie de parteneri. Dacă achită mai puţin decât rata astfel agreată, dar nu mai puţin de 5% din suma trasă, trebuie să plătească o dobândă de 25,18% pe diferenţă. Dacă se achită şi mai puţin de 5% din sumă, se percepe un comision de 20 lei, curge dobânda de 25,18% pe sold, iar în 30 de zile se blochează cardul.
Credit Europe Card Avantaj
Banca oferă de asemenea până la 12 rate cu dobândă zero, în funcţie de parteneri şi posibilitatea achitării unei sume minime de 5% din plafonul consumat. Astfel, când nu se achită rata lunară agreată, se achită o dobândă de 28% pe diferenţă. Cardul se blochează temporar dacă până la scadenţă nu s-a achitat nici măcar suma minimă, iar după 30 de zile curge o dobândă de 37,5% pe soldul datoriei.