Românii au una dintre cele mai mici puteri de cumpărare, dintre cetăţenii Uniunii Europene. Ceea ce nu-i împiedică să arunce o parte importantă din produsele pe care le cumpără. Iar cel mai bun exemplu este cel al alimentelor. Fiecare român aruncă, în medie, 520 de porţii de mâncare în fiecare an. O lege care să combată această risipă alimentară va fi gata la mijlocul anului viitor, promit autorităţile.
În medie, un român aruncă, în fiecare an, peste 130 de kilograme de mâncare. Dacă ne uităm la preparatele alimentare vedem că 24% reprezintă mâncare gătită. În top urmează fructele şi legumele.
Şi nu dăm semne că am risipi mai puţin deşi, în ultima lună, am avut parte de scumpiri neaşteptate. Deja alimentele reprezentau peste 30% din sumele cheltuite lunar de o familie, dublu faţă de media UE.
Monica Stroe, antropolog: E o nevoie de a etala abundenţa. E genul acesta de confort, inclusiv emoțional, de a dispune mereu de hrană, care ne face să stocăm. Există încă urmele acestea ale culturii penuriei din anii 80.
La risipa din gospodării, se adaugă cea din restaurante şi magazine.