Dezvoltatorul imobiliar Copper Beech, care deţine în România un portofoliu 600 ha de teren, a anunţat că va ataca decizia Tribunalului Bucureşti prin care s-a decis deschiderea procedurii de faliment în cazul societăţii Copper Beech Capital, vehicul stabilit pentru dezvoltarea ansamblului rezidenţial Blue Tower din Colentina.
Reprezentanţii companiei vor să continue planul de reorganizare al companiei, pentru care au solicitat intrarea în insolvenţă în 12 octombrie 2010, motiv pentru care vor apela la toate căile legale din România şi din străinătate. În această situaţie, cei 100 de cumpărători păgubiţi sunt obligaţi să mai aştepte o perioadă însemnată de timp până la stingerea litigiului.
„În cazul în care nu vom obţine o decizie favorabilă continuării procedurii de reorganizare, banca va vinde clădirea şi terenul prin licitaţie, iar cumpărătorii apartamentelor îşi vor recupera banii. Până atunci însă noi vom încerca să epuizăm toate căile legale din România şi din străinătate, pentru că dorim să continuăm cu reorganizarea“, a declarat pentru Capital Cătălina Nedelcu, avocatul intern al grupului Copper Beech, care numără 16 firme.
La masa credală sunt înscrişi: Alpha Bank – care a finanţat proiectul cu 14 mil. euro, clienţii care au plătit avansurile pentru apartamente şi statul. Pentru ca planul de reorganizare să fie acceptat este necesar acceptul a cel puţin două părţi păgubite. Avocatul dezvoltatorul spune că investitorii care au achiziţionat apartamente sunt de acord cu reorganizarea, pentru că majoritatea au cumpărat aceste apartamente ca investiţie.
„Cumpărătorii vor ca proiectul să fie finalizat şi noi am mizat că statul ne va sprijini. Din păcate Alpha Bank a cumpărat creanţele statului, pentru a evita reorganizarea, însă am obţinut la tribunal o decizie favorabilă nouă în această chestiune“, explică Cătălina Nedelcu. Ea spune că în planul de reorganizare se specifică şi faptul că preţul apartamentelor va fi redus până la un nivel de 1.200 de euro/mp, de la 1.600 euro/mp fără TVA, cât era iniţial.
Reorganizare eşuată
De cealaltă parte, reprezentanţii Alpha Bank ne-au precizat faptul că specialiştii desemnaţi cu analizarea planului propus de dezvoltator au ajuns la concluzia că acesta nu este sustenabil.
„Banca a solicitat opinia unui expert financiar reputabil, pentru analiza planului de reorganizare propus de societatea debitoare. De asemenea, asupra aceluiaşi plan şi-au exprimat opiniile: RVA Insolvency Specialists SPRL, în calitate de administrator judiciar, cât şi expertul desemnat de instanţă, Dumitru-Remus Vulpescu. Toate cele trei opinii converg spre aceeaşi concluzie, şi anume, că planul de reorganizare nu îndeplineşte condiţiile de admisibilitate impuse de Legea 85/2006, iar din punct de vedere economic acesta nu este sustenabil, pentru că nu prevede o reorganizare reală şi viabilă a activităţii debitorului“, au precizat oficialii Alpha Bank.
Proiectul Blue Tower, din zona Colentina din Bucureşti, trebuia finalizat în luna septembrie a anului trecut şi este în proporţie de 80% finalizat. Blocul are 16 etaje şi totalizează 156 apartamente. Fondurile necesare dezvoltării proiectului, investiţie de 30 milioane euro, au fost asigurate din surse proprii, precum şi printr-un credit în valoare de 14 milioane de euro contractat de la Alpha Bank.
Grupul de firme Copper Beech, cu capital britanic, a anunţat în 2008, că intenţionează să investească în următorii cinci ani 2,5 miliarde de euro în construcţia a 17.000 de locuinţe în Bucureşti şi zonele limitrofe, însă singurul proiect început este Blue Tower.