Cumpărătorii de locuinţe îşi vând antecontractele, pentru a scăpa de „ţeapa” dezvoltatorilor

Numărul anunţurilor imobiliare de cedare a contractelor de vânzare-cumpărare s-au înmulţit odată cu apariţia primelor reduceri de preţ aplicate apartamentelor din principalele ansambluri rezidenţiale. Pe lângă motivul scăderii preţului, printre cei care vând contracte se regăsesc şi persoane care nu mai au capacitatea să se achite de credite sau persoane nemulţumite de întârzierea construcţiei. „Cedez antecontract vânzare-cumpărare pentru garsonieră tip I tronson

Numărul anunţurilor imobiliare de cedare a contractelor de vânzare-cumpărare s-au înmulţit odată cu apariţia primelor reduceri de preţ aplicate apartamentelor din principalele ansambluri rezidenţiale. Pe lângă motivul scăderii preţului, printre cei care vând contracte se regăsesc şi persoane care nu mai au capacitatea să se achite de credite sau persoane nemulţumite de întârzierea construcţiei.

„Cedez antecontract vânzare-cumpărare pentru garsonieră tip I tronson K, etaj 1, situată în ansamblul rezidenţial Răsărit de Soare (Titan – Auchan), 43 mp, complet finisată. Antecontractul înscrie ca avans suma de 19.000 euro“, aşa au început să sune anunţurile imobiliare postate la categoria vânzări.

Daniela Dascălu, de profesie medic, autoarea acestui anunţ, vrea să renunţe la contract, cu riscul de a pierde avansul plătit, doar pentru a evita o „ţeapă“ mai târziu. Ea a contractat garsoniera din Răsărit de Soare în mai 2008, cu câteva luni înainte de apariţia primelor efecte ale crizei, când preţul era de 77.000 de euro, iar acum dezvoltatorul vinde acelaşi tip de imobil cu 10.000 de euro mai ieftin, susţine aceasta.

„Vreau să cedez antecontractul, pentru că acum, cu banii pe care ar trebui să îi dau pe o garsonieră, pot să îmi cumpăr un apartament cu trei camere. Am achitat avansul din bani economisiţi, am avut noroc că nu am apelat la credite, ca alţii. Acum acelaşi tip de garsonieră se vinde cu circa 10.000 de euro mai puţin“, a povestit pentru capital.ro Daniela Dascălu.

Potrivit Danielei, dacă şi-ar găsi un cumpărător, la preţul locuinţei s-ar aplica reducerile din prezent, însă speranţele ei sunt aproape nule. „Intenţia mea era să mă mut acolo, nu a fost speculă. Acum intenţionez să vând antecontractul, însă speranţele mele sunt aproape de zero. Am avut un mare ghinion că am cumpărat exact cu câteva luni înainte să vină mişcările pe piaţă şi să scadă preţurile. Acum risc să pierd avansul, dar măcar nu îmi pare rău că am mai dat 60.000 de euro. Când am contractat garsoniera eram mulţumită din toate punctele de vedere. Dezvoltatorul este unul serios, zona este bună şi preţul era bun pentru acea perioadă“, a mai spus Dascălu.

Impact, 60 de contracte reziliate

Dezvoltatorul imobiliar român Impact, cu cel mai mare portofoliu de locuinţe dezvoltate, a pierdut 60 de contracte semnate în perioada 2007-2008. Contractele erau plătite în pondere de 30%.

„Am reziliat 60 de contracte semnate în perioada 2007-2008 cu nişte cetăţeni britanici şi care nu au mai fost finalizate. Era achitată 30% din valoarea locuinţei, iar restul urma să fie plătit la livrare. Au renunţat, pentru că lira a scăzut în raport cu euro. Contractele erau semnate în euro şi ei pierdeau dacă mai cumpărau. Au fost şi vreo două cazuri de români care au renunţat“, a explicat Carmen Săndulescu, directorul financiar al companiei. Potrivit acesteia, contractele reziliate au fost acoperite din vânzările realizate în acest an, care se ridică la 150 de unităţi, centralizate până în luna octombrie.

Bani returnaţi din cauza întâzierilor

Bogdan lucrează în domeniul auto şi a contractat un apartament cu trei camere în 2007, la un preţ de 115.000 de euro. Locuinţa era parte a unui bloc cu cinci etaje, care cuprinde 30 de unităţi, şi care a fost dezvoltat de o firmă de construcţii în zona Metro din Militari.

Odată cu apariţia crizei imobiliare, după ce achitase 25.000 de euro din valoarea locuinţei, Bogdan a încercat să cedeze contractul de vânzare-cumpărare, însă fără succes.

„Când am cumpărat era un preţ bun, singurul inconvenient era zona, undeva în câmp, însă atunci nu aveam de ales. Am încercat să cedez antecontractul, dar nu am reuşit şi în momentul intabulării am cerut constructorului banii înapoi, pentru că întârziase livrarea cu un an. Am avut noroc şi am primit banii. Acum mi-am cumpărat un alt apartament nou, în Bucureştii Noi, tot într-un bloc mai mic“, a menţionat Bogdan.

Băncile închid ochii la problemele dezvoltatorilor

Băncile eliberează tranşe din finanţare, în funcţie de vânzările pe care le are dezvoltatorul. În condiţiile în care un număr mare de antecontracte sunt reziliate, banca ar putea să blocheze linia de credit, însă nu face acest lucru.

„Ar fi o greşeală dacă banca ar bloca investiţia. Avem cazuri de dezvoltatori pe care i-am finanţat, dar mergem mai departe, chiar şi cu acele antecontracte lipsă. Nu e în avantajul băncii să blocheze finanţarea, deoarece antecontractele erau folosite în trecut la construcţie şi nu la plata ratelor, plus că un astfel de credit ar deveni neperformant, scade imaginea băncii şi creşte portofoliul de credite neperformante“, a spus Daniel Tudor, head of real estate division în cadrul Volksbank.

În cazul rezilierii antecontractelor, dezvoltatorii au capacitatea de a renegocia cu clienţii, în limita de preţ impusă de bancă. Dat fiind faptul că majoritatea apartamentelor aflate acum pe piaţă sunt construite în 2007 şi 2008, când profitul dezvoltatorilor era încă mare, teoretic aceştia ar avea capacitatea de a reduce preţul fără a fi restricţionaţi de finanţator.

„În asemenea cazuri, dezvoltatorii au cheia, ei trebuie să fie mai flexibili, să reeşaloneze perioada de plată, să scadă din preţ sau să accepte o cesionare de contract, care ulterior urmează a fi aprobată de bancă. Dezvoltatorul e primul care deblochează o astfel de situaţie. Banca impune un preţ minim pe metru pătrat, în care este inclusă şi o marjă de risc. Banca intervine doar atunci când se scade preţul sub acest prag, însă nu este cazul dezvoltărilor din 2007 care aveau o marjă de profit de 50%, din care ar mai putea scădea“, a conchis Tudor.