În primul trimestru al anului, Grupul grec PPC, care a preluat operațiunile Enel din România, a raportat un profit net de 86 de milioane de euro. Acest rezultat reprezintă o creștere semnificativă de 68,6% față de aceeași perioadă a anului precedent. Atunci, profitul net înregistrat a fost de 51 de milioane de euro.
Grupul PPC a anunțat că profitul înainte de impozitare a înregistrat o creștere semnificativă în primul trimestru al anului. Astfel, a ajuns la 122 de milioane de euro, comparativ cu 73 de milioane de euro în aceeași perioadă a anului precedent. Această creștere este atribuită în principal îmbunătățirii profitabilității operaționale și contribuției semnificative a operațiunilor din România. Profitul net al grupului s-a situat la 86 de milioane de euro. El este în creștere față de 51 de milioane de euro în primul trimestru al anului 2023.
PPC, creștere semnificativă a profitabilității operaționale
De asemenea, grupul a raportat o creștere semnificativă a profitabilității operaționale. Astfel, a fost un EBITDA recurent de 459 de milioane de euro în primul trimestru al anului 2024. Acest rezultat reprezintă o creștere de 64% față de aceeași perioadă din anul precedent. PPC explică că el este rezultatul unei contribuții mai mari a activității de distribuție, îmbunătățirii profitabilității integrate și adăugării operațiunilor din România.
„PPC a început anul cu o performanţă solidă, ceea ce ne oferă încrederea de a ne creşte previziunile pentru 2024. Ne-am accelerat investiţiile în energie regenerabilă şi distribuţie, în conformitate cu obiectivul nostru de a deveni un lider în domeniul energiei curate şi al infrastructurii critice în regiunea Europei de Sud-Est, menţinând în acelaşi timp o poziţie financiară solidă”, spune Georgios Stassis, preşedinte şi director executiv al Public Power Corporation SA.
Acesta a arătat că atenția se va axa pe executarea planului strategic care a fost prezentat la Capital Markets Day din ianuarie. Compania va miza pe modelul integrat, care oferă rezistenţă în perioade de volatilitate. El oferă şi oportunităţi ca PCC să își dezvolte în continuare activităţile şi de a crea valoare pentru acţionari.
Pentru anul 2024, grupul grec își revizuiește în sus prognozele
Pentru anul 2024, PPC își revizuiește în sus prognozele, având în vedere un EBITDA recurent estimat la 1,8 miliarde de euro. Această prognoză se bazează pe o performanță solidă înregistrată în primul trimestru din 2024, chiar și în contextul volatilității continue de pe piețele de energie.
În ceea ce privește cererea de energie electrică, aceasta a înregistrat o creștere semnificativă în Grecia și în România în primul trimestru al anului 2024. În Grecia, cererea a crescut cu 2,2% față de aceeași perioadă din 2023. În România a înregistrat o creștere de 1,9%.
Cu toate acestea, cota medie de piață a PPC în Grecia a înregistrat o scădere în primul trimestru din 2024. Ea a ajuns la 51%, față de 61% în aceeași perioadă din 2023. Această scădere a fost determinată în principal de reducerea cotei de piață a PPC printre clienții de înaltă tensiune. Acest lucru s-a datorat rezilierii contractelor fixe vechi. În România, cota medie de piață a PPC în vânzările de energie electrică a fost de 16%.
Tranziția către surse de energie mai puțin poluante a continuat
În privința producției, cota medie de piață a PPC în Grecia a înregistrat o scădere. Ea este de 33% în primul trimestru din 2024, față de 39% în primul trimestru din 2023. Această scădere se datorează în principal producției mai reduse în centralele pe bază de lignit. S-a întâmplat în contextul planului PPC de a renunța la utilizarea cărbunelui până în 2026. În România, cota medie de piață a PPC în ceea ce privește producția din surse regenerabile de energie (eoliană/solară) a rămas stabilă la 14%.
Tranziția către surse de energie mai puțin poluante a continuat, cu o reducere a emisiilor de CO2 (Scope 1) cu 18%. Acest lucru a dus la îmbunătățirea intensității emisiilor de CO2 la 0,50 tone pe MWh generat. Față de 0,65 tone pe MWh generat în primul trimestru din 2023.
Investițiile totale au atins 501 milioane de euro, inclusiv în România. Creștere semnificativă s-a înregistrat în activitățile de distribuție și SRE (Surse Regenerabile de Energie). Acest lucru este în conformitate cu strategia PPC de a crește ponderea energiei curate în mixul său de producție de energie electrică și de a digitaliza rețelele de distribuție. Investițiile în activitățile legate de surse regenerabile și distribuție au ajuns la 420 de milioane de euro. Ele au înregistrând o creștere de 123% față de primul trimestru din 2023, inclusiv contribuția din România.