Cumpărătorii din ansamblul Planorama, în insolvenţă, cer implicarea autorităţilor pentru a se putea muta în apartamentele pe care unii le-au achitat integral şi schimbarea administratorului judiciar, care susţine că mai este nevoie de doar 200.000 de euro ca primii locatari să se mute în complex.
„Cerem instituţiilor statului să intervină pentru că nu este normal, ca după ce domnul Onţanu (Nicolae Onţanu, primarul sectorului 2, în raza căruia este construit proiectul, n.r.), care a tăiat panglica la punerea pietrei de temelie, creditând astfel investitorul, să ne trimită acum în instanţă să ne rezolvăm problemele. Cerem de asemenea schimbarea administratorului judiciar pentru că nu reprezintă echidistant interesele tuturor părţilor implicate în proiect”, a declarat într-o conferinţă de presă Florin Vasile, unul dintre cumpărătorii din complex, care a format şi o asociaţie a cumpărătorilor.
Tribunalul Bucureşti a hotărât la sfârşitul lunii iunie intrarea în procedură generală de insolvenţă prin reorganizare a Eurohabitat, dezvoltatorul Planorama, iar instanţa a numit şi un administrator judiciar, firma Conexpert.
Reprezentanţii asociaţiei cumpărătorilor susţin că administratorul judiciar nu a inclus în lista creditorilor niciun cumpărător, ci doar persoane fizice terţe sau juridice înregistrate în paradisuri fiscale, prezentând un document transmis de administrator băncii Piraeus, creditorul proiectului.
Printre creditori se numără, potrivit cumpărătorilor, şi Eldar Gill, unul dintre investiorii iniţiali din proiect, cu o creanţă de 130.000 de euro.
Tabelul preliminar cuprinde creanţe în valoare de aproape 15 milioane de euro ale unor terţe persoane fizice sau societăţi offshore. Mai mult, cumpărătorii precizează că administratorul judiciar a propus intrarea Eurohabitat în procedură simplificată a falimentului, motivând că nu pot fi găsite actele constitutive şi contabile ale firmei, că nu poate fi găsit administratorul şi că debitoarea nu are niciun bun în patrimoniu.
Reprezentantul administratorului judiciar a declarat, în conferinţa de presă, la care au fost prezenţi mai mulţi cumpărători, că actul transmis băncii este un document de lucru, lista fiind preliminară, şi că nu intenţionează să propună intrarea în faliment a proiectului, ci reorganizarea acestuia.
„Lista aceea este veche de trei săptămâni. Avem o listă nouă, cu 450 de creditori care au creanţe totalizând 53 de milioane de euro. Această listă cuprinde creditorii bugetari, acţionarii, banca şi alţi investitori. Nu au fost cuprinşi cumpărătorii. În total creanţa se va ridica la circa 60 de milioane de euro”, a spus Constantin Ion, directorul general al administratorului judiciar.
Cel mai mare creditor este fondul norvegian de investiţii Romania Invest
Cumpărătorii au termen până pe 30 august să se înscrie pe lista creditorilor, în condiţiile în care unii nici nu au primit scrisori de la administrator prin care sunt anunţaţi acest lucru, termen care va fi însă prelungit.
„Vom cere prelungirea termenului, nu va fi o problemă. Procedura de insolvenţă s-a deschis pe 30 iunie, şi ieri (miercuri, n.r.) am primit sentinţa pentru că judecătorul sindic a fost în concediu”, a explicat Ion.
Cel mai mare creditor este fondul norvegian de investiţii Romania Invest, care a cumpărat un bloc întreg din cadrul proiectului, cu o creanţă de 12 milioane de euro.
Proiectul Planorama a fost anunţat încă din anul 2005 şi prevedea construcţia a 1.100 de locuinţe în patru blocuri, în urma unei investiţii de 70 milioane de euro, însă niciun apartament nu a fost livrat către cumpărători, lucrările de construcţie fiind întrerupte de mai multe ori din diverse cauze. Construcţia trebuia să fie finalizată încă din 2007.
În aceste condiţii, o parte dintre clienţi au semnat cu dezvoltatorul proiectului contracte de reziliere a contractelor, iar unii dintre aceştia au şi primit banii înapoi.
Administratorul susţine că primii peste 200 de cumpărători din primul bloc al complexului, finalizat în proporţie de 99%, nu se pot muta încă în apartamentele cumpărate deoarece nu sunt finalizate lifturile, astfel că imobilul nu va fi autorizat de către pompieri.
„Mai avem nevoie de 200.000 de euro pentru uşile lifturilor, pentru ca pompierii să autorizeze imobilul. În contul debitoarei nu am găsit niciun ban, dar putem obţine aceste fonduri de la cei care nu au achitat integral locuinţele”, a spus administratorul judiciar, care a explicat că lucrările la proiect sunt stagnate din cauza băncii pentru că nu a virat niciun ban din aprilie.
Piraeus Bank a acordat în aprilie o finanţare de 2,5 milioane euro firmei Eurohabitat pentru reluarea lucrărilor, iar primele apartamente urmau să fie livrate la sfârşitul lunii mai.
Firma BSR, desemnată anul trecut managerul proiectului Planorama, a venit în noiembrie cu propunerea ca cei care au cumpărat locuinţe să renunţe la penalităţi şi să accepte noile termene de livrare stabilite de companie, susţinând că aceasta este unica soluţie pentru finalizarea proiectului.
Pe de altă parte, reprezentanţii cumpărătorilor au fost rezervaţi în ceea ce priveşte declaraţiile administratorului judiciar, deşi unii dintre ei s-au declarat dispuşi să plătească restul sumelor datorate doar pentru a se putea muta în locuinţe.
Administratorul judiciar a arătat că diferenţa pe care trebuie să o plătească cumpărătorii care au achitat doar o parte din preţul locuinţelor totalizează 1,3 milioane de euro.
SURSA: Mediafax