Cumpărătorul „avionului misterios” care a survolat ilegal mai multe țări NATO vorbea rusă

Avionul Aztec cu două motoare și capacitate de patru-șase locuri a fost vândut unei organizații nenumite de către firma Nida Air Park din Lituania, a scris publicația lituaniană LRT. Conform lui Bronius Zaronskis, pilot și director al Air Park, trei bărbați străini au venit să inspecteze avionul înainte de a-l cumpăra, dintre care unul vorbea rusa. El nu le-a reținut numele.

„Nu erau lituanieni. Nu pot spune din ce țară proveneau, poate erau ucraineni, poate români ori bulgari. Eu și unul dintre bărbați am vorbit între noi în rusă […] Nu cunosc numele acelor bărbați. Nu m-a interesat”, a declarat Zaronskis pentru LRT.

„L-am vândut și mi-am luat adio de la acel avion. Încercam să-l vând de mulți ani. Nici nu aveam unde să-l țin, așa că m-am bucurat că l-au cumpărat […] Nu-mi amintesc ce organizație l-a cumpărat. Scria ceva într-o limbă străină”, a precizat Zaronskis.

Avionul se pare că a decolat miercuri seara, posibil de la aeroportul Panevėžys din Lituania, potrivit unui articol realizat de Meera Suresh pentru International Business Times.

„Au venit la Panevėžys săptămâna trecută, iar noi verificasem avionul câteva zile, pregătisem documentația”, a adăugat pilotul. Avionul a zburat apoi peste Ungaria, Polonia, Slovacia, Serbia și România, ajungând în Bulgaria prin dreptul orașului nordic Vidin. Toate aceste țări sunt membre NATO, cu excepția Serbiei, care menține relații strânse cu Rusia.

A aterizat pe un mic aeroport abandonat din Bulgaria

A aterizat pe un mic aeroport abandonat din Bulgaria, cunoscut drept Aeroportul Tîrgoviște, în provincia omonimă. Când a fost găsit, motorul avionului încă mai era cald, dar echipajul dispăruse. Avionul era acoperit cu o prelată și lăsat pe pistă, care n-a mai fost folosită de mulți ani, cu excepția unor localnici care au început s-o folosească acum câteva luni în scopuri agricole.

Surse din Ungaria au confirmat pentru The Drive că un avion plecat din Lituania a aterizat într-adevăr fără autorizație în localitatea Hajduszoboszlo. Mai mulți oameni au ieșit din avion și l-au realimentat acolo. Cum zborul era ilegal, responsabilii aeroportului au contactat poliția, care n-a reușit să ajungă înainte ca avionul să decoleze.

S-a scris că avionul a fost escortat de până la șase avioane militare până când a intrat în Bulgaria. Forțele aeriene ale SUA, Ungariei și României au fost alertate în privința călătoriei avionului misterios.

Două avioane F-16 americane și două românești, precum și două avioane Gripen ungurești au fost trimise să intercepteze avionul, care nu ar fi răspuns la mesajele radio și semnalele vizuale. Cum avionul zbura la altitudine joasă și avea transponderul închis, avioanele militare nu l-au putut intercepta cu succes.

În orice caz, ministerul bulgar al apărării a decis că avionul nu reprezenta o amenințare la adresa infrastructurii civile ori militare. Opinie împărtășită și de ministerul român al apărării.

Incidentul a avut loc într-un moment în care Europa, și în special aliații NATO, asistă la tensiuni mari și securitate sporită [sic!] în urma invaziei ruse din Ucraina.