Restricții pentru legislația care permite pensionarilor să fie angajați și să cumuleze pensia cu salariul

În general, legislația permite pensionarilor să fie angajați și să cumuleze pensia cu salariul, fără a exista o interdicție generală în acest sens. Totuși, există anumite restricții, în special pentru cei care beneficiază de pensie de invaliditate sau pensie anticipată.

Conform articolului 118 din Legea nr. 263/2010, în sistemul public de pensii, următoarele categorii de persoane pot cumula pensia cu venituri din activități dependente:

  • pensionarii pentru limită de vârstă;
  • persoanele nevăzătoare;
  • pensionarii cu invaliditate de gradul III și copiii pensionari de urmaș cu aceeași invaliditate;
  • copiii pensionari de urmaș;
  • pensionarii care obțin venituri ca și consilieri locali sau județeni.

Ce pensionari au posibilitatea de a cumula pensia cu veniturile obținute din activități dependente?

Pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I, II sau III, precum și pensionarii de urmaș cu aceleași grade de invaliditate, au posibilitatea de a cumula pensia cu veniturile obținute din activități dependente.

Aceasta se aplică și pentru pensionarii cu pensii anticipate sau pensii anticipate parțiale și pentru soțul supraviețuitor care beneficiază de pensie de urmaș. Totuși, acest cumul nu este nelimitat, fiind supus unor excepții prevăzute de Legea nr. 263/2010.

De exemplu, pensia de invaliditate, pensia de urmaș și pensia anticipată (inclusiv pensia anticipată parțială) nu pot fi cumulate cu veniturile obținute de persoanele angajate pe bază de contract de muncă, funcționarii publici, cei care ocupă funcții elective sau sunt numiți în autoritățile executive, legislative sau judecătorești, pe durata mandatului, sau membrii cooperatori din organizațiile de cooperare meșteșugărească.

Pe de altă parte, pensionarii pot cumula pensia cu veniturile din activități independente și drepturi de proprietate intelectuală, fără restricții suplimentare pentru aceste categorii de venituri.

În concluzie, reglementările actuale permit cumulul pensiei cu salariul pentru toate categoriile de pensii și venituri, fără a impune limite legate de nivelul veniturilor realizate, potrivit LegalBadger.

Legea nr. 360/2023, ce va intra în vigoare pe 1 septembrie 2024, aduce modificări importante în privința cumulului pensiei cu salariul

Conform articolului 105 din această lege, pensionarii vor putea cumula pensia cu veniturile obținute din activități pentru care se plătesc contribuții de asigurări sociale.

pensii, pensie, pensia, pensionari
SURSA FOTO: Dreamstime

În plus, Legea nr. 360/2023 permite și persoanelor care lucrează ca prestatori casnici, conform Legii nr. 111/2022, și care contribuie la asigurările sociale, să cumuleze pensia cu salariul.

Totuși, chiar și cu noile reglementări, cumulul pensiei cu salariul nu este complet nelimitat. Articolul 105 din Legea nr. 360/2023 stabilește două excepții clare în acest sens. Astfel, pensia nu poate fi cumulată cu veniturile realizate de:

  • Soțul supraviețuitor care beneficiază de pensie de urmaș și realizează venituri din activități desfășurate pe baza unui contract individual de muncă, din funcții elective sau numite în cadrul autorităților executive, legislative sau judecătorești, pe durata mandatului, precum și membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, nu pot cumula pensia cu aceste venituri dacă acestea depășesc salariul minim brut pe țară garantat în plată.
  • Pensionarul care beneficiază de pensie anticipată și obțin venituri lunare din activități desfășurate pe baza unui contract individual de muncă, din funcții elective sau numite în cadrul autorităților executive, legislative sau judecătorești, pe durata mandatului, precum și membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, sau care sunt funcționari publici, sunt supuși aceleași restricții.

În urma recentelor decizii ale Curții Constituționale, dreptul de a cumula pensia cu salariul beneficiază acum de recunoaștere la nivel constituțional

Proiectul de Lege al Senatului nr. 421/2021, care viza reglementarea unor interdicții ce ar fi restricționat aproape complet cumulul pensiei cu salariul, a fost declarat neconstituțional. Curtea Constituțională a reținut, în esență, următoarele argumente:

  1. Prin urmare, ținând seama de faptul că legea criticată condiționează dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la muncă, limitându-l până la anihilare, sunt încălcate dispozițiile art.1 alin.(5) și ale art.47 alin.(2) din Constituție. Aceste aspecte sunt valabile și în privința pensiilor de serviciu, care chiar dacă nu își au fundamentul direct în art.47 alin.(2) din Constituție, ca natură juridică, acestea sunt tot prestații sociale din partea statului.
  2. De asemenea, având în vedere că exercitarea dreptului la pensie exclude posibilitatea suspendării plății pensiei, precum și pierderea cuantumului pensiei aferent perioadei de suspendare, Curtea constată că are loc și o încălcare consecutivă a art.44 din Constituție privind dreptul de proprietate privată.
  3. În consecință, fiind încălcate dispozițiile art.1 alin.(5), ale art.41 alin.(1), ale art.44 și ale art.47 alin.(2) din Constituție, Curtea reține și încălcarea exigențelor statului de drept, prevăzute în art.1 alin.(3) din Constituție, având în vedere că impactul major al soluției legislative criticate asupra esenței unor drepturi constituționale expres reglementate, ce constituie fundamentul laturii sociale a statului român, nu poate decât să conducă la concluzia afectării principiului statului de drept, în componenta sa de garantare a efectivității supremației Constituției.

Prin urmare, nu doar că posibilitatea cumulării pensiei cu salariul este acum reglementată legal, dar orice interdicție privind acest cumul a fost declarată neconstituțională.

Cumulul pensiei cu salariul este permis atât pentru angajații din sectorul privat, cât și pentru cei din sectorul public

Conform Legii nr. 360/2023, există anumite restricții pentru persoanele care lucrează pe baza unui contract individual de muncă, funcționarii publici și cei care ocupă funcții elective, legislative sau judecătorești.

Totuși, aceste limitări nu se aplică tuturor tipurilor de pensii.

Astfel, funcționarii publici și persoanele cu funcții elective, legislative sau judecătorești nu pot cumula pensia anticipată și pensia de urmaș (pentru soțul supraviețuitor) cu veniturile realizate. În schimb, toate celelalte categorii de pensii pot fi cumulate cu salariul.