Curtea Constituţională a decis, joi, că este neconstituţională legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat. Decizia a fost luată după ce ÎCCJ a sesizat, pe 29 iunie, forul constituțional.
Curtea Constituţională a decis, joi, că este neconstituţională legea care interzice cumulul pensiei cu salariul. Judecătorii au analizat sesizarea făcută de Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţei.
Curtea Constituţională a decis, joi, cu unanimitate de voturi, că este neconstituţională legea interzicerii cumulului pensie-salariu, în urma sesizării făcute de Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţei, a anunţat preşedintele CCR Marian Enache.
Explicația oferită de Curtea Constuțională
El a explicat că „interdicţia cumului pensiei cu salariul contravine dreptului fundamental la muncă garantat de Constituţie”.
„Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a constatat că dispoziţiile articolului 2 până la 11 din legea privind privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative sunt neconstituţionale”, a explicat Marian Enache, joi la Parlament.
Curtea Constituțională, în esenţă, a considerat că dispoziţiile criticate referitoare la interdicţia cumului pensiei cu salariul contravine dreptului fundamental la muncă garantat de Constituţie.
Legea se întoarce în Parlament
În aceste condiţii, legea se întoarce în Parlament. Ea trebuie pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale, în temeiul articolului 147 din Constituţia României.
Şeful CCR a mai spus că Parlamentul, în virtutea principiului libertăţii de legiferare, poate să reglementeze potrivit prevederilor deciziei Curţii, ce a stabilit sau va stabili Curtea, prin decizia care va fi comunicată şi publicată în Monitorul Oficial.
ÎCCJ a sesizat, pe 29 iunie, Curtea Constituţională în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu şi cu legea privind cumulul pensiei cu salariul. Ambele legi au trecut de Parlament, pe 28 iunie. Ele se află în faza de control al constituţionalităţii, înainte de a fi trimise preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
ICCJ a decis sesizarea pe marginea cumulului pensiei cu salariul
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare în ceea ce priveşte: l Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr.277/2015 privind Codul fiscal (PL-x nr.244/2023); Legea privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare”, anunţa ÎCCJ.
Între timp, Curtea Constituţională a admis, în luna august, parţial sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Acesta era în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu. Preşedintele CCR Marian Enache a explicat atunci că actul normativ se va reîntoarce în Parlament. El trebuie pus în acord cu decizia Curţii.