Noul proiect de lege care va ajunge la parlamentari prevede că, persoanele care au ieșit la pensie dar continuă să lucreze într-o instrituție sau o companie controlată de stat, vor fi nevoite să aleagă între pensie și salariu.

De cealaltă parte, pensionarii care muncesc în mediul privat nu sunt vizați de această lege și vor putea să încaseze în continuare atât salariul cât și pensia.

Datele oficiale arată că în prezent 100.000 de pensionari cumulează salariul cu pensia, iar dintre aceștia, o treime muncesc la stat, unii având chiar și peste 70 de ani.  Tot săptămâna viitoare, Guvernul pregăteşte şi decizia prin care permite tuturor celor care au vârsta de pensionare să-şi continue activitatea, până la 70 de ani, în cazul în care doresc acest lucru.

Reprezentanţii companiilor susțin că în anumite domenii sunt căutaţi şi angajaţii trecuţi de 65 de ani. Radu Burnete, din partea Federației Concordia susține că munca de la birou poate fi făcut chiar și de persoanele cu o vârstă mai înaintată.

„Perioada pentru care optezi să fie suficient de mare şi stabilă în timp, un an, doi, nu neapărat cinci. Unde cred că persoanele cu vârsta de 65 ani îşi pot continua activitatea – servicii, munca de birou”, a spus acesta.

Ce spune premierul Florin Cîțu

Amintim faptul că premierul Florin Cîțu a anunța că peste 15 ani sistemul pensiilor va intra în colaps, dacă actuala lege nu va fi schimbată, în contextul în care, până atunci vor ieşi la pensie mulţi români, iar numărul angajaţilor scade considerabil.

Totodată, șeful Executivului mai preciza că noua lege a pensiilor urmează să fie aplicată din anul 2023, iar atunci pensiile vor crește în baza unei formule clare bazată pe contributivitate și nu pe decizii politice.

Mai exact, taote pensiile, inclusiv cele speciale ar urma să fie calculate în funcție de salariu.

„Este o prioritate să creștem pensiile mici, nu spunem că celelalte nu vor crește. Nu vom mai permite să vină cineva să spună: anul acesta creștem pensiile cu 70% că așa vreau eu, fără niciun fel de analiză”, spunea Florin Cîțu.

De menționat este faptul că, odată cu noua lege a pensiilor, vârsta de pensionare pentru femei ar putea să crească progresiv, până la 65 de ani, în contextul în care Guvernul își dorește o egalizare a vârstei de pensionare după model european.

Un exemplu este Germania, unde oamenii ies la pensie la 65 de ani, dar planul este ca, progresiv, până în 2030, să se ajungă până la 67 de ani. Pentru majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, 65 de ani este vârsta medie de pensionare.

În vestul Europei pe de altă parte, adică în țări precum Spania și Italia, se dorește ca oamenii să muncească chiar și până la 68 de ani. Trebuie însă menționat faptul că în România, speranţa de viaţă la naştere este de 75 de ani, pe când în Germania este de aproape 81 de ani, iar în Italia 83 de ani.