Cuplurile infertile vor primi 13.800 de lei pentru proceduri de fertilizare in vitro, după ce Consiliul General al Capitalei a adoptat, în şedinţa de miercuri, un proiect de hotărâre pe această temă.
"Practic, prin acest program, Primăria Capitalei va ajuta cu un sprijin financiar, echivalentul în lei a sumei de 3.000 de euro – însemnând practic la cursul actual 13.800 de lei -, cuplurile care urmează această procedură atât în clinici private sau în spitalele de stat. Doamnele trebuie să aibă ca şi condiţie o vârstă cuprinsă între 24 şi 45 de ani. Nu există o condiţionalitate în sensul ca doamna şi domnul respectiv să fie căsătoriţi, pentru că aici am intra într-o zonă de discriminare şi am depăşi cu mult cadrul nostru administrativ", a declarat primarul general, Gabriela Firea, la şedinţa CGMB.
Ea a spus că s-a mers până la 45 de ani, deşi programul naţional vizează o vârstă mai redusă, deoarece a primit mai multe apeluri din partea unor ONG-uri, care au spus că este o discriminare ca vârsta maximă pentru a intra în acest program să fie de 40 – 42 de ani, deoarece sunt foarte multe cazuri de femei care au reuşit să rămână însărcinate printr-o fertilizare in vitro şi la 44 – 45 de ani.
"Suma va fi acordată, aşa cum va stabili şi regulamentul, în tranşe. Vom stabili exact dacă în trei tranşe, iar dacă distanţa dintre puncţie şi embriotransfer este doar două-trei zile, atunci decontarea va putea fi anterioară acestei proceduri. Cele două programe (privind sprijin financiar pentru femeile însărcinate din Bucureşti, respectiv pentru cupluri infertile – n.r.) care vizează direct şi explicit domeniul sănătăţii vor fi derulate prin ASSMB şi, cu siguranţă, în cel mai scurt timp, să spunem până după Sărbătorile Pascale, vom avea şi regulamente explicite. De asemenea, şi o campanie de informare, astfel încât să nu existe nelămuriri", a afirmat Firea, potrivit Agerpres.
Ea a ţinut să răspundă şi celor care au întrebat dacă ''e treaba primăriei'' să vină cu astfel de propuneri.
"Să răspund şi întrebării lansate în spaţiul public zilele trecute – dacă e treaba primăriei să încurajeze sau nu femeile să meargă la medic, pentru a preveni malformaţii ale fătului, sau dacă e treaba noastră dacă sunt cupluri, în Bucureşti, care nu reuşesc să aibă copii şi au nevoie de aceste tratamente. Ca primar general, ca mamă şi femeie şi ca om care respectă legea şi o citeşte din scoarţă în scoarţă, răspund: da.E treaba primarului general şi a consilierilor generali şi orice aspect care ţine de sănătatea publică, de aspectele sociale ale comunităţii, ale vieţii", a precizat Firea.
Ea a arătat că nu vrea să discrimineze pe nimeni, dar deciziile Municipalităţii trebuie să îi vizeze în primul rând pe bucureşteni.
"S-a pus întrebarea dacă cele două programe se referă doar la cetăţenii Municipiului Bucureşti sau este posibil ca şi cei care au viză de flotant în Bucureşti să beneficieze atât de voucherul Materna, cât şi de stimulentul de 3.000 de euro pentru fertilizare in vitro. Am stabilit să aibă rezidenţă de şase luni de zile, pentru că în cazul celorlalte stimulente aprobate de CGMB, cum ar fi cel pentru persoanele cu dizabilităţi, s-a înregistrat un fenomen – şi anume foarte multe vize de flotant realizate cu scopul vădit şi, până la urmă, îndreptăţit de a obţine aceste stimulente. Nu vrem să discriminăm pe nimeni, dar totuşi noi suntem Primăria Generală a Capitalei, iar deciziile noastre trebuie să îi vizeze în primul rând pe bucureşteni", a menţionat edilul.
Firea a declarat că în România rata acestor proceduri de fertilizare in vitro este mică.
"În Franţa sunt 40.000 de cupluri, în celelalte ţări membre UE este vorba, de asemenea, de zeci de mii de cupluri. La noi, din nefericire, pragul este financiar, deoarece o procedură de fertilizare in vitro, fie că e realizată într-o clinică privată sau de stat, costă foarte mult. Spre exemplu, anul trecut, pentru pacientele din Bucureşti, statul, prin Ministerul Sănătăţii, prin Casa de Asigurări, a decontat 250 de fertilizări in vitro, rămânând pe lista de aşteptare câteva sute de bucureştence", a adăugat primarul Capitalei.
Potrivit proiectului, bugetul multianual al programului va fi de 13.800.000 de lei pentru perioada iunie 2018 – decembrie 2019 pentru un număr estimat de 1.000 de beneficiare.
În 30 de zile, ASSMB va elabora regulamentul de acordare a sprijinului financiar pentru cupluri infertile.