De exemplu, un ADR al Bancii Comerciale Romane tranzactionat la Londra sau New York ar putea fi echivalentul a zece actiuni primare tranzactionate la Bucuresti. Diferenta dintre actiunile primare si Cupoanele Depozitare
ar fi ca aceastea din urma sunt tranzactionate de fonduri de investitii profesioniste care
nu ar avea acces la bursa din Bucuresti, sau pe care aceasta bursa nu i-ar atrage din cauza volumului si lichiditatii sale scazute.

Mitul asa zisei „diluari a actionariatului”Programele de Cupoane Depozitare care sint disponibile BCR in etapa initiala de cotare la bursa ar implica vanzarea de pachete de actiuni numai asa-zisilor Cumparatori Institutionali Calificati, adica profesionistilor care cunosc piata. Cupoanele Depozitare de fapt cresc si stabilizeaza valoarea unei actiuni, datorita prezentei unui actionariat de valoare.

Pas cu pas…
Temerile cele mai mari la adresa unei astfel de privatizari se leaga de expunerea prematura a celei mai mari banci din Romania la volatilitatea si speculatiile pietelor internationale. BCR insa nu ar fi cotata direct la bursa propriu zisa din prima mutare, ci doar in etapa finala.
Exista trei nivele de programe ADR la bursa din New York, dintre care numai ultimul ar necesita cotarea la bursa a actiunilor BCR pe piata publica, accesibila tuturor investitorilor. Exista sansa ca BCR sa fie cumparata de alta banca pana a ajunge la acest stadiu.

Nu am fi primii…
· Metoda este consacrata si des folosita. Guverne din Asia, America Latina, precum si Europa au facut privatizari cu ADR si GDR in ultimii 20 de ani.
· Exemple marcante ale unor astfel de privatizari include: British Airways, Deutsche Telekom, Telstra (Australia) si, cel mai recent, China Telecom in noiembrie anul trecut.
· Exista din ce in ce mai multe companii din Europa Centrala si de Est cotate la bursele din Londra si New York: Tatneft, Rostelecom (Rusia), Matav si OTP (Ungaria), OTE (Grecia) – una din companiile care au vrut sa cumpere BCR in toamna trecuta.