Cupola de foc a ajuns și în România. Peste 40 de grade la umbră. Prognoza meteo ANM

caldura canicula

SURSA FOTO: Dreamstime

Căldura face ravagii în Europa, iar acum și în România. Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunțat că țara noastră se va confrunta cu un val de căldură severă. Aceasta mai spune că temperaturile vor trece de 40 de grade Celsius la umbră în zonele urbane.

Avertisment ANM de caniculă severă

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a avertizat cu privire la sosirea unei perioade caniculare severe, care se va instala asupra Europei Centrale și de Est în zilele următoare.

Această „cupolă de căldură”, așa cum a denumit-o Mateescu, se anunță a fi una dintre cele mai intense și persistente din recenta istorie meteorologică a regiunii.

Potrivit prognozei meteorologice oferite, temperaturile vor atinge și depăși praguri alarmante.

În zonele de vest și sud ale țării, valorile termice au deja cifre înspăimântătoare, cu temperaturi ce ating 36-37 de grade Celsius la umbră, resimțite ca și cum ar fi de 39-40 de grade. Indicele de temperatură-umezeală a depășit deja pragul critic de 80 de unități, intensificând disconfortul termic în regiunile afectate, printre care se numără:

  • Crișana
  • Banat
  • Oltenia
  • Muntenia
  • Dobrogea Continentală
  • și jumătatea sudică a Moldovei

„Ne aşteptăm să înregistrăm un val de căldură de lungă durată, mai intens, mai persistent şi din punctul de vedere al ariei şi al valorilor de temperaturi. O vreme caniculă şi cu temperaturi în creştere de la o zi la alta. Vom avea un nou val de caniculă, pe o perioadă mai îndelungată, şi cu indice de confort termic ridicat. Deja temperaturile au trecut de 36-37 de grade, pragul critic ITU a trecut de 80 de unităţi. Nopţile vor fi tropicale, temperaturile nu vor scădea sub 20 de grade Celsius.

Mai ales în partea de vest şi sud, valorile au atins, la umbră, 36 – 37 de grade, cu temperaturi resimţite de 39 – 40 de grade. Și indicele temperatură – umezeală de asemenea a atins şi a depăşit pragul critic de 80 de unităţi, practic în zonele în care se află sub incidenţa Codului Galben şi mă refer, aici, la Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea Continentală şi jumătatea sudică a Moldovei”, spune Elena Mateescu, care a precizat că în zonele de aglomerări urbane se ajunge la 45 de grade Celsius.

SURSA FOTO: Dreamstime

Canicula nu va fi de scurtă durată

Mateescu a subliniat că se așteaptă ca valul de căldură să persiste pe o perioadă îndelungată, cu temperaturi în creștere zi de zi și nopți tropicale în care termometrele nu vor coborî sub 20 de grade Celsius.

Acest fenomen extrem nu afectează doar zonele rurale, ci și aglomerările urbane, unde temperaturile înregistrează și depășesc 45 de grade Celsius.

„Mâine, vorbim de extinderea ariei judeţelor sub incidenţa Codului Galben, dar şi de o intensificare a valorilor de temperaturi – de la 35 – 37 de grade, posibil local în partea de sud a ţării valori de 38 – 39 de grade la umbră – nopţi tropicale, pentru că minimele nu vor coborî sub 20 de grade. Este posibil să consemnăm, la nivelul valorilor de temperaturi, chiar valori minime de până la 23 – 24 de grade, semn că valul de căldură va fi unul deosebit de intens şi disconfortul termic, de asemenea, deosebit de accentuat.

De la mijlocul săptămânii, chiar spre finalul acesteia, mai ales începând de joi, aşa cum arată informaţiile la acest moment, nu excludem să avem primele valori de 40 de grade din această vară, la umbră”, a spus Elena Mateescu, în exclusivitate la România TV.

SURSA FOTO: Unplash

Valul de căldură face ravagii în Europa

Temperaturile cu mult peste media normală au fost deja înregistrate în diverse țări. Termometrele au depășit cu ușurință pragul critic de 40 de grade Celsius.

Meteorologii avertizează că această perioadă de caniculă va fi de lungă durată. Vor exista temperaturi extrem de ridicate prognozate pentru mai multe zile consecutive.

În ciuda acestui fenomen, vestul și sud-vestul Europei au parte de un contrast puternic. Aici, au fost înregistrate temperaturi mult sub media lunii iulie.

Acest contrast termic nu doar că intensifică vânturile puternice care străbat de la Franța până în Polonia, dar și contribuie la crearea unor condiții meteorologice extrem de variate în întreaga Europă.

În data de 12 iulie, se așteaptă să fie înregistrate cele mai înalte temperaturi din acest val de căldură.

Sudul Italiei, nordul Peninsulei Baltice și alte regiuni est-europene vor înregistra valori maxime între 38 și 42 de grade Celsius.

În plus, țări precum România, Bulgaria și Grecia nu vor scăpa nici ele de valul de căldură, unde temperaturile vor atinge sau vor depăși pragul critic de 40 de grade Celsius.