Marile companii de minerit sunt dispuse să vândă o gamă largă de active pentru a-şi rambursa datoriile pe fondul scăderii preţurilor la materii prime dar, cu toate acestea, refuză să se despartă de resursele lor de cupru pentru că acesta este unul dintre puţinele metale pentru care se preconizează că va apărea un deficit la finele acestui deceniu.
'Cuprul este cea mai dorită materie primă. Suntem foarte interesaţi de proiectele de cupru la nivel global', a declarat Michael Scherb fondatorul companiei de investiţii Appian Capital Advisory LLP.
O dovadă a interesului investitorilor pentru cupru este faptul că Rio Tinto Group, al doilea mare grup minier din lume, ar putea să-l numească în funcţia de CEO pe actualul director al diviziei de cupru. De asemenea, rivalul BHP Billiton Ltd. se concentrează şi el pe investiţiile în cupru după ce a strâns 10 miliarde de dolari din reducerea dividendelor şi a cheltuielilor de capital.
O problemă pentru potenţialii cumpărători de mine de cupru este faptul că şi cele mai îndatorate companii miniere vor să păstreze ceea ce a devenit o bijuterie a industriei metalelor. Anglo American, prima mare companie minieră retrogradată de agenţiile de rating în categoria junk, insistă că nu se va despărţi de minele sale de cupru Los Bronces şi Collahuasi.
'Nu avem nicio intenţie de a vinde aceste mine. Acestea sunt active de clasă Tier 1. Ambele mine sunt vitale pentru strategia noastră în domeniul cuprului. Ambele mine au potenţial de creştere în anii următori, când preţurile vor creşte iar piaţa va fi pregătită de expansiune', a declarat directorul diviziei de cupru de la Anglo American, Hennie Faul.
Potrivit calculelor Bloomberg, valoarea fuziunilor şi achiziţiilor în domeniul cuprului a scăzut în 2015 până la 3,1 miliarde de dolari, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani. Analiştii de la Ernst & Young au numărat 27 de tranzacţii în domeniul cuprului în 2015, comparativ cu 38 pentru cărbune şi 117 pentru aur. Activitatea redusă 'se datorează numărului mic de active existente pe piaţă', apreciază analiştii E&Y.
O relansare a preţurilor la cupru în acest an ar putea să descurajeze şi mai mult companiile miniere să renunţe la cele mai bune active ale lor, susţine analistul UBS Group AG, Glyn Lawcock. Preţul cuprului a crescut cu 19% comparativ cu nivelul minim atins în luna ianuarie şi în ultimele luni a înregistrat prima creştere trimestrială din ultimii doi ani.
În România, societatea Cupru Min ar urma să fie scoasă din nou la privatizare în condiţiile în care în perioada 2008 – 2013 s-a încercat privatizarea ei în mai multe rânduri şi în diverse formule. Cupru Min deţine 60% din rezervele de cupru ale României. AGERPRES