Păzea, cad bursele! În ultimele săptămâni, în această coloană am indicat şi (mai important) am explicat semnalele de crah la bursă. La final, bursa s-a aliniat standardelor internaţionale şi le-a urmat cursul. Problema mare rămâne bursa de la Bucureşti, care scade de 2-3 ori mai mult decât celelalte, iar acest lucru pune sub semnul întrebării sănătatea ei. Sigur că da, chiar şi în ceasul al doisprezecelea (vezi eforturile concertate ale mai multor ţări). O opţiune folosită în unele ţări emergente aflate în situaţii similare este susţinerea bursei de către un fond de suport, deţinut de către stat. Este ciudat că nu s-a implementat suportul bursei şi al investitorilor prin acest model.
Pentru analizele şi investiţiile viitoare trebuie să pornim de la premizele conform cărora (1) bursele internaţionale vor depinde în exclusivitate de evoluţia celei americane şi (2) realitatea unei încetiniri economice la nivel mondial (recesiune în multe ţări). Negarea celor de mai sus poate conduce la pierderi şi mai mari. Pieţele au acumulat o cantitate enormă de energie negativă, nemaiîntålnită de la crahul din 1987. Măsurile de redresare a pieţelor de credit aduc energia pozitivă de care piaţa are nevoie pentru un rally de uşurare („relief rally“) înainte de sărbătorile de iarnă. De amintit că, în piaţa americană, lunile noiembrie-ianuarie sunt, statistic, cele mai bune pentru piaţa bursieră. Cu siguranţă că la apariţia acestui rally mult-aşteptat, the market cheerleaders vor anunţa sfårşitul scăderii şi un viitor strălucit pentru investitori.
Căderea virulentă, combinată cu situaţia economică mondială nu vor permite întoarcerea de tip „V“. Pieţele au nevoie de o consolidare îndelungată (tip „U“) pentru a construi o bază care să elimine energia negativă şi care să ofere timp redresării economice.
Sursa: https://ta.educofin.com