Producătorii de ţigări au programat pentru această lună scumpiri, în medie cu 0,2 lei pe pachet, pentru a prelua gradual în preţuri creşterea accizelor, prevăzută la 1 iulie.

Pe de altă parte, tarifele la electricitate ar putea fi majorate la 1 aprilie.

Compania producătoare de ţigări Phillip Morris România a majorat, la 10 ianuarie, preţul ţăgărilor cu 0,2 lei pe pachet. Peter Imre, corporate affairs manager la Phillip Morris, a declarat pentru Mediafax că decizia a fost luată „din cauza creşterii accizelor prevăzute pe anul acesta şi din cauza taxei pe viciu“.

De asemenea, Japan Tobacco International (JTI) România a anunţat că majorează, din această săptămână, preţul pachetelor de ţigări cu 0,2 lei. Gilda Lazăr, corporate affairs manager JTI România, a invocat aceeaşi cauză, creşterea accizelor: „Am decis să creştem gradual preţurile, pentru a putea fi suportate mai uşor de către consumatori“.

Scumpirile vor atinge şi tarifele la electricitate pentru populaţie. „Până la 1 aprilie, vom face o analiză, având în vedere situaţia execepţională a resurselor energetice de acum. Dacă gazele vor rămâne principala sursă utilizată pentru producţia de energie, s-ar putea să aibă loc o ajustare a tarifelor, în sens crescător“, a declarat pentru Mediafax Nicolae Opriş, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Ultima ajustare a avut loc la 1 decembrie 2006, când tarifele au fost majorate în medie cu 4,72%, ca urmare a creşterii preţurilor la gazele naturale.