a pietelor?!). Astfel, noul model european spre care tind sa se indrepte tarile „grele“ ale UE (desi acest aspect nu este inca foarte discutat) este o struto-camila : pe de o parte, tendinta este de diminuare a interventiei statului in economie (prin reducerea fiscalitatii si a cheltuielilor cu protectia sociala), ceea ce reprezinta o premisa favorabila manifestarii initiativei antreprenoriale (asa cum cere Strategia de la Lisabona); pe de alta parte, aceste economii sustin intensificarea protectionismului in fata concurentei externe, pe care o numesc adesea neloiala ?! De parca ar fi vinovate tari ca China, India, Rusia, Tarile Est-Europene de alocarea unor cheltuieli bugetare ridicate care implica impozite mai mari si in consecinta costuri mai ridicate ale fortei de munca. Am citit pentru prima data in articol despre iesirea Germaniei din UEM. Nu cred ca se va ajunge la asa ceva, deoarece acest aspect nu ar conduce decat la prabusirea UE; aceasta, deoarece constituirea zonei euro, DUPA MODEL GERMAN, reprezinta principala realizare a tarilor europene, cu toate neajunsurile ei (un Pact de Stabilitate si Crestere rigid si perfect neadaptat cu prevederile Strategiei de la Lisabona – ale carei insuccese provizorii explica reculul economiei europene).
Marius Marinas, Bucuresti
Comentariu la articolul cu titlul „Pentru ca nu ne-am vazut de treaba, ni se arata clauza“, din Capital nr.20/19.05.2005: Foarte corect. Trebuie sa ne invatam sa ne tinem de cuvant si sa fim corecti in angajamentele pe care politicienii nostri, cu usurinta, le iau. Ei nu se tin de cuvant fata de poporul care i-a ales, dar fata de altii, straini.
Ioana Bucataru, Timisoara
Comentarii la articolul cu titlul „Romanii sunt taxati dublu la sanatate“, din Capital nr. 21/26.05.2005: Referitor la OUG nr. 150/2002, intrata in vigoare la data publicarii cu exceptia prevederilor art. 6 alin. (1) lit. e) si h), art. 50 alin. (2) si (3), art. 51 alin. (2) si (3), art. 53 alin. (2) si (3), art. 54 alin. (2) si (3), art. 56 si art. 59 alin. (1), referitoare la reducerea contributiei de asigurari sociale de sanatate si scutirea de la obligatia platii acesteia de catre unele categorii de persoane, care intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2003. Hotie curata. Unde sunt banii care din ianuarie 2003 nu mai sunt retinuti din pensii ? Sumele aferente asigurarilor de sanatate care pana la acea data erau retinute din pensii, dupa 1 ianuarie nu au fost platite pensionarilor asa cum era cazul (daca ar fi fost cu adevarat scutiti) pensiile ramanand micsorate (amputate) cu procentul corespunzator asigurarilor. Multumim din inima Primului Vanator al Tarii. Acum se doreste o a doua taxare. Pe langa acest lucru, esti obligat, daca esti si pensionar si esti si angajat, sa mai platesti o data corespunzator venitului realizat. Cand vine vorba sa beneficiezi de o reteta compensata sau o analiza ti se spune ca nu sunt bani. Si atunci intrebarea: Unde sunt banii care se strang pentru sanatate? De ce nu se da posibilitatea de a opta pentru o forma alternativa? Platesti aceiasi bani sau mai multi, dar poti beneficia de servicii medicale corespunzatoare. Cel putin stii pe cine sa actionezi in justitie.
Cojocaru Viorel, Lipova