Toate detaliile suplimentare de care aveti nevoie le puteti obtine direct de la filiala CECCAR din judetul dvs: presedinte: Petre Tataru; adresa: Str. General Magheru nr. 27, et. 2, cod.1000, Ramnicu Valcea, Tel./Fax: (050) 73.58.60

Mihai Gunea. Legea ocuparii in munca intra in vigoare la 1 martie a.c. Potrivit principiilor consacrate in drept, prevederile ei intra in vigoare si au aplicabilitate de la data respectiva si nu retroactiv. Noile reglementari juridice nu se pot aplica in cazul concret prezentat de dvs. Angajatorul va beneficia de facilitatile legii numai pentru absolventii angajati dupa data de 1 martie a.c.

Pentru Daniela Dinu, Deva – Cristiana Cris, Galati: „In numarul 2/10.01.2002 ati publicat un raspuns negativ pentru Daniela Dinu din Deva, care v-a solicitat adresa unei firme in masura sa-i procure carti din strainatate pe baza de comanda. O pot ajuta in contactarea unei astfel de firme care, in plus, ofera si cercetare inter-editoriala pe diverse teme. Numarul de telefon la care pot fi contactata este 095/516.988”.

Oana Adina: „As vrea sa va rog sa nu mai tipariti talonul de concurs pe verso unei pagini editoriale (cea cu analize de piata). Daca trimit talonul, nu mai am articolul integral. In al doilea rand, as avea o intrebare in legatura cu garantarea depozitelor: limita de garantare de 85 milioane lei se refera doar la depozitele in lei, sau si la cele in dolari? Care este legea care stabileste clar ce depozite bancare sunt garantate de stat?”
Vom incerca sa gasim o solutie pentru talonul de care vorbiti, astfel incat sa nu trebuiasca sa modificam structura si asezarea paginilor editoriale din prima sectiune a revistei. Pana atunci, puteti apela la talonul prezent in versiunea electronica a revistei: www.capital.ro, in sectiunea Info, la Club Capital/Talon de participare. Talonul poate fi completat si transmis electronic. In ceea ce priveste garantarea depozitelor bancare, limita de 88,5 milioane lei este valabila pentru toate depozitele, indiferent de moneda. Reglementarile care se aplica sunt Ordonanta nr. 39/1996, aprobata si modificata de Legea nr. 88/1997.

Robert Beloiu: „Am vazut in Capital un anunt al unei firme care comercializeaza roti. Am incercat la adresa de Internet www.helvetic.rs.ro, dar nu merge. Imi puteti da o alta informatie suplimentara pentru a lua legatura cu aceasta firma?”
Adresa mentionata functioneaza, am verificat. Adresa fizica a firmei este Brasov, Str. Bisericii Romane nr. 67, tel 068/411.790, 068/415.962, e-mail helvetic@deltanet.ro.

Felicia Diaconu: „As avea cateva observatii pentru imbunatatirea calitatii arhivei electronice a revistei:
1. Motorul de cautare nu functioneaza chiar bine. De exemplu, am introdus „contabilitate de gestiune” si mi-a afisat foarte multe titluri care nu au legatura.
2. Din pagina de internet este foarte greu sa intelegi formulele contabile pentru ca se intercaleaza sumele cu franturi de denumiri de conturi si cu simboluri ale conturilor contabile”.
In ceea ce priveste cautarea in arhiva, aceasta nu se poate face dupa fraza (cererea de interogare introdusa intre ghilimele). Puneti semnul + fara nici un spatiu intre cuvintele care alcatuiesc expresia sau sintagma pe care doriti sa o cautati. Nu putem remedia problema intercalarii randurilor formulelor contabile pentru revistele anterioare, dar, de acum inainte, vom introduce textul astfel incat sa afiseze respectivele formule inteligibil.

B.I. Timisoara: „Daca o firma privata, in baza unui contract, exporta servicii, iar clientul din strainatate face platile cu intarziere fata de termenele prevazute in contract, atunci firma exportatoare poate fi trasa la raspundere pentru nerepatrierea valutei in termenele legale?”
Operatiunile la care faceti referire sunt reglementate de Ordonanta nr. 18 din 1994. Pentru un raspuns complet la intrebarea dumneavoastra, aveam nevoie de mai multe detalii: continutul contractului, modul in care prestatorul de servicii si-a achitat obligatiile asumate in contract, relatiile actuale cu beneficiarul serviciilor. Totusi, va putem spune ca prestatorul de servicii poate fi tras la raspundere, daca termenul de plata a expirat, iar el nu a inaintat o actiune in justitie, impotriva beneficiarului. Daca exista un litigiu pe rolul instantei, atunci exportatorul este absolvit de vina. Invers, este pasibil de amenda, in momentul in care, la un control al Garzii Financiare, de exemplu, se constata neincasarea valutei din operatiunea mentionata de dumneavoastra.