Totusi, uneori prezentati unele oportunitati prea tarziu pentru a se mai putea face ceva. Intrebarea mea este unde am putea afla din timp data emisiunilor de obligatiuni municipale si, evident, toate caracteristicile emisiunilor. In alta ordine de idei, se afla rubrica Curier pe site-ul revistei?”.
Revista Capital prezinta, in general, cu cel putin o luna inainte diferite emisiuni de obligatiuni municipale. Exista unele cazuri in care nu am facut acest lucru, pentru ca emisiunea a fost anuntata tarziu si prezentata in cotidiene, ceea ce facea redundanta informatia din Capital, care este un saptamanal. Vom incerca sa va tinem in permanenta la curent cu toate emisiunile, precum si cu principalele caracteristici ale acestora. In ceea ce priveste Curierul, va fi introdus pe site. Pana atunci, datele privind Fondul National de Acumulare sunt urmatoarele: fondul a fost reorganizat si functioneaza sub denumirea de Integro. Societatea de administrare este Quadrant Asset Management, 021/321.21.42.
Cristian Mihai Tatoi
Puteti achizitiona cele doua carti ale lui Jacques Salome, pe care le-am prezentat in numarul 33 din 15 august in revista noastra, de la editura Curtea Veche, tel.: 222.57.26, 222.47.65, e-mail: arsene@kappa.ro.
Ioan Tiberiu Udrea: „Va rog sa binevoiti a-mi furniza o serie de detalii suplimentare in legatura cu urmatoarele probleme: adresa si numarul de telefon ale Institutului de Asigurari; ce este si cum se constituie o persoana fizica autorizata, care sunt formalitatile necesare constituirii si ce acte sunt necesare”.
Institutul de Asigurari se gaseste in Bucuresti, Bld. Libertatii nr. 12, bloc 113, scara 3, apartament 68, sector 4. Telefoanele sunt 021/335.12.69, 337.22.43. In ceea ce priveste persoanele fizice autorizate, activitatea lor este reglementata prin Legea nr. 507/iulie 2002, Monitorul Oficial 582/6 august 2002. Persoana fizica autorizata este persoana care desfasoara activitati economice in mod independent. Autorizatia se elibereaza de catre primarii, pe baza unei cereri insotite de anumite documente. Exceptie de la legea amintita fac persoanele care desfasoara o activitate care are nevoie de autorizare speciala, in baza unei alte legislatii. Atentie, legea mentionata intra in vigoare la 90 de zile de la publicarea in Monitorzul Oficial. Pana atunci, se aplica prevederile Decretului-lege nr. 54/1990, completat de Hotararea Guvernului nr. 201/1990 pentru aprobarea normelor de aplicare a decretului. Pentru mai multe amanunte, va sfatuim sa consultati Legea nr. 507.
Horia Oarga, Alba Iulia: „Va rog sa explicati, succint, termenii de optiune Call si Put, preturi de exercitare si prime”.
Optiunea este dreptul (nu si obligatia) de a cumpara sau vinde un contract futures la un pret prestabilit in orice moment din cadrul unei perioade specificate. Optiunea (dreptul) de a cumpara un contract futures se numeste optiune Call, iar optiunea (dreptul) de a vinde un contract futures se numeste optiune Put. Prima reprezinta pretul platit pentru o optiune, in timp ce pretul de exercitare este pretul contractului futures aflat la baza optiunii. De exemplu, in cursul lunii august s-au tranzactionat optiuni (Call) pe contractul euro/dolar cu prime de 12.000 – 24.000 lei, la un pret de exercitare de 99 de centi. Asta inseamna ca cel care a cumparat o optiune Call a platit o prima cuprinsa intre 12.000 si 24.000 lei pentru dreptul de a cumpara, in cursul lunii august, un contract futures pe cursul euro/dolar la pretul de exercitare 99 centi. Evident, detinatorul optiunii poate sa nu-si exercite dreptul daca pretul de 99 centi/euro nu-i mai convine.