Incertitudinile privind Brexit-ul, generate de rezultatele alegerilor din Marea Britanie continuă să afecteze cotația lirei sterline în raport cu leul.
Lira sterlină a coborât luni, la cursul de referință al Băncii Naționale a României (BNR), de la 5,1901 la 5,1658 lei, cea mai mică valoare din ultimele patru luni. Moneda britanică nu a mai înregistrat un nivel atât de scăzut din 17 ianuarie, când valora 5,1287 lei.
Euro a crescut luni cu 0,03 bani, până la 4,5614 lei.
Dolarul s-a depreciat cu 1,41 bani, la 4,0654 lei.
Francul elvețian a urcat de la 4,1974 la 4,2019 lei.
Evoluțiile de vineri
Lira sterlină a scăzut vineri, la cotația de referință a Băncii Naționale a României, până la 5,1901 lei, cel mai mic nivel din ultimele patru luni.
Moneda britanică a slăbit de la 5,2641 la 5,1901, cu 7,04 bani, după anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare din Marea Britanie și comentariile privind efectul acestora asupra Brexit-ului.
Lira sterlină nu a mai avut un nivel atât de mic din 18 ianuarie 2018, când valora 5,1802 lei.
Euro a coborât cu 0,87 bani, până la 4,5611 lei, iar dolarul a urcat cu 1,35 bani, la 4,0795 lei.
Francul elvețian s-a depreciat de la 4,2039 la 4,1974 lei.
Afrontul suferit de Theresa May joi la legislativele britanice riscă să schimbe datele pentru negocierile asupra Brexit, pe care şefa executivului le va aborda de pe o poziţie puternic slăbită, dacă ea va rămâne în funcţie până atunci, comentează AFP vineri.
Pierzând majoritatea absoluta în Parlament, conform estimărilor, premierul conservator nu numai că a ratat pariul de a-şi consolida autoritatea, ci a slăbit capacitatea de a-şi impune linia în discuţiile cu Bruxellesul, programate să înceapă în zece zile, estimează experţii.
Susţinând un Brexit ‘dur’, care să includă ieşirea din piaţa unică, Theresa May a convocat aceste legislative anticipate pentru a avea mână liberă şi a îndepărta eventualele reticenţe în cadrul partidului său.
În loc de aceasta, ‘ea şi-a văzut poziţia puternic slăbită cu un credit politic foarte afectat în momentul începerii acestor negocieri’, subliniază Keith Featherstone, expert în politica europeană la London School of Economics.
‘Rezultatul nu va scăpa evident nici Angelei Merkel, nici lui Emmanuel Macron, nimănui altcuiva. Aceasta schimbă dinamica’, insistă politologul Paul Kelly, referindu-se la cancelarul german şi preşedintele francez.
Problema pentru Theresa May este dublă. Pe plan internaţional, reputaţia sa a primit o lovitură.’De acum înainte, când ea îşi va prezenta cererile’ partenerilor europeni, ‘ei ar putea spune: foarte bine, dar vom vedea’, notează Paul Kelly.