Curs valutar, 15 iulie. Ușoară apreciere a leului
Leul nu dă semne că poate inversa tendința pe care a intrat de o bucată de vreme. Totuși, joi a reușit să reziste și să nu înregistreze o nouă devalorizare.
Și ca urmare a asigurărilor date de la Banca Națională, leul nu a consemnat a treia zi consecutivă de evoluție negativă, în raport cu moneda europeană.
Miercuri leul se depreciase până la 4,9283 lei pentru un euro, ritmul fiind mai mare decât în ziua anterioară.
Marți un euro era cotat la 4,9278 lei, în creştere cu 0,03 bani faţă de şedinţa precedentă, de luni, când moneda europeană valora 4,9275 lei.
Miercuri euro a crescut în schimb cu 0,05 bani, potrivit BNR.
Joi BNR a publicat un curs de 4,9277 de lei pentru un euro, în scădere cu 0,06 bani, față de miercuri.
Curs valutar, 15 iulie. Apreciere față de dolar
Moneda autohtonă s-a apreciat şi faţă de dolarul american, cotat la 4,1607 lei, în scădere cu 1,85 bani faţă de şedinţa precedentă, când dolarul valora 4,1792 lei, transmite BNR.
În schimb, leul s-a depreciat în faţa francului elveţian, cotat de Banca Naţională la 4,5593, faţă de 4,5475 lei lei în ultima şedinţă.
Leul s-a apreciat și faţă de lira sterlină, cotată de BNR la 5,7553 lei, faţă de 5,7874 lei în şedinţa precedentă.
Gramul de aur s-a scumpit până la valoarea de 245,1423, de la 243,7421 lei lei cât valora în şedinţa precedentă.
Calm la BNR
În context, consilierul de strategie de la BNR, Adrian Vasilescu, spune că devalorizarea recentă a monedei naționale nu are de ce să provoace agitație.
”De 10 ani, an de an, au fost prognoze că în sfârșit va fi trecut pragul de 5 lei pentru un euro. De zece ani. Și niciodată nu a fost trecut. Sper că nu va fi trecut nici anul asta. Dar mă opresc aici cu speranța.
Economia României și piețele financiare din România sunt atât de obișnuite cu șocurile încât nu se lasă impresionate de mișcări la nivelul unui minister, chiar dacă e un minister atât de important că cel al Finanțelor.
Pe piața valutară nu am văzut niciun fel de degringoladă, niciun fel de confuzie. Piața monetară funcționează foarte bine, băncile, la fel. Nu se văd influențe nefaste pe piețele noastre de care suntem foarte legați pentru că e criză, e inflație, sunt șocuri internaționale, bătălia pentru o nouă normalitate”, a declarat recent Vasilescu.